A hét képe / Az australorp

Kép

Australorp_forrás_Cskk_fllickr.com

(Forrás: Cskk / fllickr.com)

Ez a fajta Ausztráliából származik, ahol az 1920-as években az Angliából származó Orpington fajta bevonásával tenyésztették ki. Jó tojáshozamú és hústermelésű az australorp. Természeténél fogva nyugodt vérmérsékletű, kevésbé repül, így zölddel borított kertekbe, udvarokba is kiváló, mutatós baromfi lehet.

Fontos tudni, hogy jó takarmányértékesítő, így ha megfelelő területet biztosítunk az állataink számára, akkor minimális abrakkiegészítés mellett is kiválóan termelnek.

Erről a fajtáról és sok másikról is bővebben olvashat a szerző most megjelent Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetében.

A hét képe / Az andalúziai

Kép

Andalúziai_forrás_Cowgirl Jules_flickr.com

(Forrás: Cowgirl Jules / flickr.com)

Az andalúziai rendkívül kecses, közepes testű baromfi, amely színezetének különleges látványát a tollvégek szegélyezettségének köszönheti. Szépsége ellenére kevéssé elterjedt. Talán azért is, mert mind tojás, mind hús szempontjából közepesnek mondható a termelése.

Tartása amúgy nem okoz különösebb nehézséget, ahogy a szaporítása sem. A tenyésztésével viszont már kissé más a helyzet. A forma, a szín és a tollmintázat megtartása gondos szelekciót és alapos tenyésztői munkát kíván.

Erről a fajtáról és sok másikról is bővebben olvashat a szerző június elején megjelenő Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetében.