Állataink tavaszi etetése

Így tél vége felé az állattartók alig várják, hogy kizöldüljön a táj. Tyúkjaink, nyulaink, kacsáink, de nagyobb háziállataink is (a kecskék és juhok) repesve várják a friss, ízletes zöld eleséget. Gondos gazdaként viszont mindenképp ügyeljünk a fokozatosságra.

A téli abrakolás és szénaetetés után, ne térjünk át hirtelen a friss, szedett vagy kaszált zöld eleségre. A friss zöld, az állatok számára rendkívül ízletes, ezért hajlamosak akár túl sokat is enni belőle. Nyulak és baromfik esetében, ez komoly emésztési problémákhoz vezethet (hasmenés, bélgyulladás, dugulás, felfúvódás, puffadás).
A rendszeresen legelőn tartott, vagy legeltetett juhok, kecskék esetében ritkábbak az ilyen típusú megbetegedések, de a zárt tartásban tartott állatoknál fokozatosan adagoljuk a zöldtakarmányt az abrak vagy széna mellé.

Ez az időszak gyakran az elletések ideje. Ezért különösen fontos a változatos takarmányozás, valamint állataink számára a kellő tápanyag bevitel.
A baromfik ez időben esnek át az első tollváltáson. Vedlenek, majd új tollruhát növesztenek. Ez szintén több energiát emészt fel.
Tojástermelésük is tavasszal aktívabb. Ha szükséges, kínáljunk számukra többféle eleséget.
Mindig álljon rendelkezésükre friss ivóvíz. Emlőseinknek kínáljunk nyalósót. Ezenkívül számtalan könnyen beszerezhető vitaminkészítmény is a rendelkezésünkre áll, a megfelelő tápanyag utánpótlására.