Tudástár

Minden, ami a kisállatok tenyésztéssel megtalálható a neten: tippek, tanácsok, képek, videók.

Segítsen Ön is egy-egy linkkel, ha hiányosnak találja gyűjteményünket!

Fürj

Fajták ismerete

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Kaliforniai copfosfürj A Kaliforniai copfosfürj, vagy más néven bóbitás fürj a tojásuk és húsuk miatt is kedvelt fürjfélék családjába tartozik. Előnyük, hogy viszonylag kis helyen és kevés takarmány mellett is nagyszámú fürj tartható és nevelhető. A Kaliforniai copfosfürj Észak-Amerikából származik, de sokfelé megtalálható betelepített fajként. Jellegzetessége a fejtetőn lévő, vékony szálban induló bóbita, mely mindkét nemnél megtalálható. A kaliforniai copfosfürj testhossza 18-20 cm, fészekalja 10-17 tojásból áll, ezek költési ideje 22-23 nap.

Galambok

Fajták ismertetése

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A leggyorsabb magyar fajta, az egri kék keringő Állítólag a világ leggyorsabb galambfajtája az egyik ősi magyar fajta, az Egri kék keringő, amelynek kitenyésztéséről – szokatlan módon – számos adat maradt fenn. A cél mindvégig a gyorsaság megőrzése volt.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS American Giant Homer Annak idején hét fajtából „keverték ki” az Óriáspostát. Pontosan máig nem tudjuk, hogy miért ezt a nevet adták e fajtának, de az látszik logikusnak, hogy mind a hét “szülője” a hírközlő-, illetve a postagalambok közül került ki, tehát a postás név tűnhetett kézenfekvőnek.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Budai kék, az eltűnt fővárosi galamb Honnan származik az egyetlen fővárosi galambfajta, a Budai kék? Pusztai Lajos tenyésztő járt utána a régi történeteknek.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Egy ősi galambfaj, a pávagalamb Amit az egyik legősibb galambfajtáról, a pávagalambról, és különleges változatáról, a selyem pávagalambról tudni kell. Szabó Zoltán tenyésztő írása.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Egy jobb sorsra érdemes fajta: az Alföldi buga galamb Igen tetszetős, mégis kevesek által tenyésztett fajta az Alföldi buga galamb, amelynek bírálatát az is megnehezíti, hogy ellentmondás van a hivatalos fajtaleírás és az idealizált rajz között.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Különleges fajták – a begyes galambok Mitől különlegesek a begyes galambok, mire figyelnek a versenyeken, miért fújják bele sokszor a tenyésztők a begyükbe a levegőt?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Különleges fajták -hosszú nyakú galambok Miért különlegesek a hosszú nyakú galambok, hogyan bírálják őket?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Magyar galambfajták – a Magyar Óriás A Magyar Óriás fajta több száz év alatt alakult ki a mai formájára. Minden irodalmi forrás szerint ez az impozáns galambfajta a török hódoltság idejétől kezdve, vagyis a 16. századtól fejlődött. Fajtaleírását mégis csak 1960-ban fogadta el az akkori Szövetség.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Magyar galambfajták – az Alföldi dudoros posta Egyik legújabban elfogadott magyar fajta az Alföldi dudoros posta. Honnan származik, miért kapta ezt a nevet, mely más fajtákkal könnyű összetéveszteni és miért rogyasztottak a lábai.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Mi fán teremnek a tollalakzatos galambok? Miért különlegesek a tollalakzatos galambok, hogyan kerültek Európába és miként lehet felismerni az egyes fajtákat?
 • ŐSTERMELŐ Hazai galambfajtáink A hazai, nevén nevezett galambfajták az utóbbi százötven évben alakultak ki, az akkor azonban már meglévő fajtacsoportok tovább aprózódása révén. Természetesen e folyamat, ugyanúgy, mint napjainkban, nem osztott egyértelmű sikert.

Tanácsok, képek

Betegségek, problémák

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A galambtenyésztés célja és módszerei Mik a legismertebb galambtenyésztési módszerek, és mi az, ami még a legfelkészültebb tenyésztő számításait is keresztülhúzhatja?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Galambmentés házilag Több ezer galambász van az országban, mégsem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, miként kell megmenteni egy kis galambot, ha probléma alakul ki a szüleivel. Előfordul ugyanis, hogy a szülők valamilyen ok miatt az első pillanattól kezdve nem szívelik a kis újszülöttet.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan oltsuk biztonságosan a galambjainkat? Hogyan oltsuk madarainkat házilag a gyakori vírusok ellen? Milyen fecskendőt használjunk és miként adagoljuk az antibiotikumokat betegségmegelőzésként? Szabó Zoltán galambtenyésztő praktikái.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan vedlenek a galambok? Gyakorlatilag bármilyen élőlényről beszélünk, minden fajnak a fajtái életük folyamán egy bizonyos vedlésen mennek keresztül, ami a szárazföldi élőlényeket illeti. Én most a tollasakról, azon belül is a galambok vedlésével kapcsolatban szeretném megosztani ismereteimet, illetve tapasztalataimat.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Őszi vedlés és fészekbontás a galamboknál  Díszgalambjaink nagy vedlése augusztus-októberig tart, ekkor kezdődik az elöregedett tollruha folyamatos cseréje. Vannak egyedek, amelyeknél pár héttel elhúzódhat ez a folyamat. Mindezt több tényező is befolyásolja: így például az időjárás, a galamb kora, a galambház fekvése, a takarmányozás, de még a költés száma is az adott évben.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Párosítás, születés, nevelés – a galambtenyésztés aprómunkája A tenyésztés kulcspillanata a párosítás és a kis galambok születése. Egy gondos galambtenyésztőnek alaposan fel kell készülnie ezekre a hetekre.

Érdekességek

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A gatyástól a harisnyásig: galambláb-változatok Hogyan befolyásolta a tenyésztés a galambláb alakulását az egyes fajtáknál, mire kell figyelnek a kiállításokon a bírálok, miért fontos a láb a párzáskor?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Galambok a kiállításokon – 1. rész A kiállítások szezonjában foglalkoztunk már általánosságban a kisállatokat bemutató, versenyeztető kiállításokkal, most pedig kifejezetten a galambok seregszemléit mutatjuk be.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Galambok bírálaton Múlt heti cikkemben arról írtam, hogy mely egyedeket, milyen kiállításra vinni. Ezúttal a helyszíni bírálat menetéről ejtenék pár szót.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Mire kell figyelni az alak-galambok értékelésekor? Az alak-galambok definíciója: az alak a tárgyak teljes körvonalait és kidomborodó részleteit és ezeknek az egymás közt való harmóniáját foglalja magába.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Milyen az ideális galambcsőr? Milyen csőrváltozatok léteznek a galamboknál és hogyan alakítják a tenyésztők ezt a különleges fajtajegyet a gyakorlatban?

Kacsák

Fajták ismertetése

 • MGE A fehér magyar kacsa tenyésztési programja Házikacsánk őse az északi féltekén általánosan elterjedt tőkés réce, melyet hazánkban tőkés kacsának, zöldfejű-, dunai-, öreg- és törzsök récének is neveztek. A tőkés réce a vadon élő kacsafajok közül a legnagyobb testű. A gácsér fényes, feketés-zöld fejét a nyak közepén fehér gyűrű választja el az alsó nyaktól és a begytől. Háta barnás hamuszürke.
 • MGE A tarka magyar kacsa tenyésztési programja A tojó színe rozsdás, sárgásbarna, „vadas” jellegű, a tollak sötétebb és világosabb barna rajzolata adja a tipikus vadas színt. Fejük barna, a szem fölött világosabb sávval. A szárny evezőtollai (szárnytükör) mindkét ivarnál kék színűek, általában fehér szegéllyel. A gácsér fényes, feketés-zöld fejét a nyak közepén fehér gyűrű választja el a barnás színű alsó nyaktól és a begytől. Háta barnás hamuszürke, hasa és combja szürkés-fehér, felső faroktollai zöldes-feketék.

Tanácsok, képek

Ludak

Fajták ismertetése

 • AGR.UNIDEB Babati magyar nemesített lúd Közepes testû fajta, a kifejlett tojókra 5,5-6,0 kg, a gúnarakra 6,0-6,5 kg élõtömeg jellemzõ. A tollazat teljesen fehér, a csõr és a lábak élénk narancsvörösek, a szemei kékek.
 • AGR.UNIDEB Babati májhibrid lúd A babati nemesített magyar lúd (apai partner) és a babati szürke landi (anyai partner) keresztezésébõl származó F1 hibrid. A szülõállományokat fajtán belüli szelekcióval tenyésztik. A nemesítés célja a gyakorlatilag fehér színû tollazat mellett a landiénál jobb minõségû máj elõállítása.
 • AGR.UNIDEB Babati szürke landi A kifejlett egyedek közepes testûek, kifejezetten májlúd jellegûek. A tojók átlagosan 6,0-6,5 kg, a gúnarak 6,5-7,0 kg élõtömegûek. A nyak-, a hát- és szárnytollak sötétszürkék, a mell világosabb szürke, a has fehér tollazattal fedett. A láb és a csõr élénk narancssárga színû, a szemei barnák.
 • AGR.UNIDEB Fehér landeszi lúd A fajtának a színe tulajdonképpen barna, csupán a hát és a has alja fehér. A legértékesebb tollat adó testrészekről tépett toll már nagy értékű árutollat jelent. A fajta termetben, de főleg értékmérő tulajdonságainak nagyságában elég heterogén.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Honnan származik a házilúd? Mit kell tudni a házilúdról? Honnan származik, miért nem szereti a vizet?
 • AGR.UNIDEB Hungavis-kombi és -barna hibrid A baromfiipar lúdtelepein a megnövekedett májalapanyag-igény kielégítése céljából 1970-től végeznek kombinatív fajtakeresztezéseket. Mindkét hibridben a Jászságból származó magyar lúdnak eredeti rajnaival keresztezett utódai, valamint a szaporaságra szelektált landeszi lúdvonalak adják a végtermék alapját.
 • AGR.UNIDEB Kolos fehér lúd hibrid Ez a lúdtípus fehér tollazatú, nagy növekedési erélyű, jó takarmányértékesítő képességű, kiváló húsformájú, kedvező hús – csont arányú, nem zsíros pecsenye liba és nagy testtömegű, darabolásra alkalmas, jól téphető, sok és magas pehelytartalmú tollat termelő húslibák előállítására egyaránt alkalmas. Nagy ellenállóképességgel rendelkezik, egészségügyileg stabil, könnyen nevelhető.
 • AGR.UNIDEB Kolos szürke lúd hibrid Ez a lúdtípus szürke tollazatú, nagy növekedési erélyű, kiváló takarmányértékesítő képességű, a kényszer takarmányozást (tömést) nagyszerűen tűrő, és ennek hatására kiváló minőségű és nagyságú májat előállító madár.
 • AGR.UNIDEB Olasz lúd A lúdfajta eredeti hazája Olaszország volt, azonban ma tenyésztése hazájában már teljesen visszaszorult. A fajta tenyésztésével a dán Larsen cég foglalkozik. Magyarországra is az innen származó lúd tenyészanyagok kerültek.
 • AGR.UNIDEB Rajnamenti lúd A fajta Németország rajnai tartományában alakult ki. 1939-40-ben alapították a „Rajnai lúdtörzskönyv”-et, hogy egy korszerű, jó termelésű fajtát hozzanak létre.
 • AGR.UNIDEB Szürke landeszi lúd Franciaországból származó fajta, amelyik 1963-ban került Magyarországra. A libamájtermelés hatékonyságának és minõségének említése céljából nemesítették ki ezt a nagytestû és kiváló májtermelõ fajtát.
 • MGE A fodros tollú magyar lúd tenyésztési programja A lúdtartás a Kárpát-medencében általános volt, a helyi, parlagi állományok mindenütt előfordultak. Már a 11. és a 12. században a libák után egyházi tizedet kellett teljesíteni. A parlagi lúdféleségek állományaiból alakult ki idők folyamán a magyar parlagi lúd (az úgynevezett “magyarlúd”), amelynek több színváltozata (elsősorban fehér, szürke és tarka) és tájfajtája is ismertté vált (lévai, makói, kisalföldi, balatoni, szegedi stb.).
 • MGE A magyar lúd tenyésztési programja Házi ludunk őse minden bizonnyal a nyári lúd (egyéb, népies elnevezései: tőkéslúd, szürkelúd, márciusi lúd). Élettere rendkívül nagy, Izland szigetétől az Amur folyóig terjedő óriási térség mocsarain és lapályain honos. Elterjedésének északi határa a 69–70. északi szélességi körrel esik egybe, déli határa a 45. szélességi körig terjed.

Tanácsok, képek

Betegségek, problémák és megelőzésük

Etetés

 • MEZŐHÍR A ludak takarmányozása Az állatok (így a ludak) genetikai lehetőségeinek valóra váltásához optimális tartási, tenyésztési körülményekre van szükség. A legfontosabb környezeti tényezőnek a takarmány minősége és a takarmányozás módja számít, ezektől függ ugyanis az állatok fejlődése, sőt, nagyrészt ezen múlik ellenálló képességük fejlettsége, egészségi állapotuk.

Szaporaság

 • MEZŐHÍR A lúd szaporaságát befolyásoló körülmények A lúdtartás gazdaságossága egy sor külső – elsősorban piaci – feltétel mellett a korszerű tartástechnológiából következő sikeres tenyésztői munka eredménye lehet. A gazdaságos tenyésztői tevékenység egyik döntő tényezője az egy tojó utáni naposliba-szaporulat nagysága.

Nyulak

Tanácsok, képek

Fajták

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Az Új-zélandi vörös Az új-zélandi vörös nyúlfajta eredete máig nem teljesen tisztázott, még az sem világos, hogy miért kapott “új-zélandi” nevet, hiszen az Egyesült Államokban tenyésztették ki. Az bizonyosnak látszik, hogy az új-zélandi vöröset az USA-ban 1910 óta széles körben szaporítják, és az egész világon, így Magyarországon is ismert és kedvelt fajta.
 • NYULAS BLOG A törpenyulakról Sokan szeretnénk magunk, illetve kutyánk, macskánk mellé egy új kedvencet, a törpenyúl pedig manapság az egyik legnépszerűbb választás. Törpesége lévén könnyen tartható felnőtt korában is. Fajtától függően, súlyuk 1-2 kg között van. Könnyen szobatisztaságra nevelhetők, bár ez leginkább a gazdi türelmének kérdése.
 • NYULAS BLOG A törpenyulakról 2. Nekem nagyon sok háziállatom volt már, de úgy érzem, egy törpenyuszi tud igazán nagy kedvenc lenni. Ámbár szinte biztos vagyok abban, hogy a nyuszitartás sem mindenkinek áll jól. Természetesem a mókás viselkedés és pihe puha bunda mellett sem fenékig tejfel az élet, de az vesse rám az első követ, akinek a háziállata még semmilyen rosszaságot nem követett el. Mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy egy állat tartása hatalmas felelősséggel jár és hatalmas tolerancia szükséges hozzájuk az elején.

Beszerzés

 • NYULAS BLOG BNV 2010. A tavalyi Lurdy-s kiállítás után idén újra ellátogattunk egy törpenyuszi kiállításra. Persze még mindig csak látogatóként.? Próbáltunk előre felkészülni rá, hiszen legutóbb inkább a macskák domináltak. No, itt is voltak jócskán, de végre valahára a törpenyuszi, mint hobbiállat is megérdemelt helyet kapott a kiállításon. Reméljük, egyre többen választják majd házi kedvencnek. 🙂
 • NYULAS BLOG Kiállításon jártunk… Nagy izgalommal vártuk nyulas pályafutásunk első nyuszis kiállítását, amiről sikerült időben tudomást szereznünk. Mi is ellátogattunk a Lurdy-házban lévő macska és törpenyúl kiállításra, és mivel jóformán semmit nem tudtunk a részletekről, bizonytalanul bolyongtunk a ZooDom környékén.

Elhelyezés

 • NYULAS BLOG Felszerelés A törpenyuszit – kisállat lévén – ideális ketrecben tartani. Ha kertes házunk van, akkornyugodtan építhetünk neki a szabadban kifutót, és kinti ketrecet is, ám minden esetben tartsuk szem előtt azt, hogy megfelelően védett helyett alakítsunk ki számára. Védett a természeti hatásoktól és a ragadozóktól.
 • NYULAS BLOG Gazdibarát duplex ketrec (átalakítás) Képek a praktikus ketrecről. Mérete 100×50 cm, a leendő kismamának és a kölyköknek vettük. Minőségben és felszereltségben is megfelelő, jár hozzá itató, ami nem csöpög, egy szénatartó, egy házikó, egy etetőtálka plusz egy terasz, amit szívesen használnak a nyuszik.
 • NYULAS BLOG Hozé beköltözik Végre Hozé nyulunk is megkapta a jól megérdemelt emeletes kecót. 🙂 Ő még egy 80*50 cm-es ketrecben lakott, amibe párom fabrikált egy teraszkát, hogy ő se a pisijében üljön. Viszont a magasságán sajnos nem lehetett növelni, így Hozé kicsit úgy nézett ki, ha fent ült és nem feküdt el, mint egy csacsi, aki nem érti az egészet…
 • NYULAS BLOG Nyúlbiztos lakás Ha nyulunk sokat lesz szabadon, akkor sokat is fog garázdálkodni, és mivel nem lehet mindig rajta egyik szemünk, néhány óvintézkedést kell tennünk, hogy a lakásunk biztonságos legyen számára.

Etetés

 • NYULAS BLOG A törpenyúl étrendje A törpenyuszik kedvelt és legfőbb elesége a széna, nyulunk előtt mindig legyen elegendő mennyiségben, nagyban hozzájárul az emésztésükhöz. Kaphatók mostmár nagyobb (1-5 kg) kiszerelésben, gyógyfüvekkel kevert és natúr változatban is. A felbontott zacskót jól szellőző helyen tároljuk, így elkerüljük a penészedést. Nyulaink szívesen rágcsálnak gyümölcsöket és zöldségeket is, de a gyümölcsöket inkább jutalomfalatokként adjuk nekik.
 • NYULAS BLOG Lucerna A lucerna a nyulak legfőbb tápláléka, zölden is lehet nekik adni, de fonnyasszuk pár órát, mielőtt odaadjuk nekik. Szárítva igazi csemegének számít, és mivel vastagabb mint a közönséges rétifű, sokkal jobban alkalmas a fogak koptatására.
 • VITAPET A nyúl etetése Nagyon fontos, milyen legyen a nyúltáplálék összetétele.
 • VITAPET Etetőtál, itatótál – de milyen? Nem mindegy, miből eszik a kiskedvencünk, főleg, ha többen laknak együtt.
 • VITAPET Miért ne adj csokit állatodnak? Ha csokit adsz állatkádnak, azzal nem örömöt okozol, hanem akár halálosan meg is mérgezheted.

Feldolgozás

 • ŐSTERMELŐ A házinyúl múltja és jelene…és a jövője? Amikor egy szarvasmarhára, juhra, sertésre vagy baromfira nézünk, óhatatlanul az általuk nyújtott termékekre asszociálunk. A nyúllal nem így vagyunk! Első reakciónk az, valahogy jó volna megsimogatni ezt a mókás, selymes szőrű állatot, tavaszunk, húsvétunk egyik jelképét, gyerekeink, unokáink meséiből ismert egyszer gyáva, megalázkodó, máskor ravasz, majd oroszlánt is megszégyenítően bátor, vagy bőröndből kiugró, minden konfliktust megoldó „kockásfülű” nyulát.

Nyúltartás

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A nyúltartás alapkérdése: hobbi vagy tenyésztés? Kinek és miért érdemes belevágni a nyúltartásba? Ha nyulat vásárol, inkább hobbitartás vagy tenyésztés céljára tegye? Ha tenyészti, a húsáért tartsa vagy vigye versenyekre?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan tartsunk nyulat az udvaron? Milyen szempontokat kell betartani, ha udvaron tartjuk nyulainkat?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS  Még egy kis nyúlélettan: a szaporodás Hogyan szaporodnak a nyúlfajták, és mire érdemes ügyelni a párzáskor?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Nyulak beltérben, avagy hogyan helyezzük el az állományt zárt térben Másféle szempontokat kell figyelembe venni, ha beltérben kell elhelyezni a nyúlállományt, mint ha az udvaron. Zsiros András tenyésztő tanácsai.
 • NYULAS BLOG A nyuszi első napjai a lakásban Új nyuszi érkezésekor türelemmel kell lenni, hiszen kell egy kis idő, amíg megszokja a jelenlétünket. Érdemes pár óráig bent hagyni a ketrecében, ismerkedjen a szagokkal és pihenje ki a szállítással járó izgalmakat. Persze ezt általában nagyon nehéz betartani. 🙂
 • NYULAS BLOG Háromhetes (eszegetős) videó Tegnap éjjel elkészült az újabb videó is a picikről!
 • NYULAS BLOG Így szerezzünk nyuszinknak örömet A törpenyuszik is, csakúgy mint a többi állat, szeretnek játszani és szükségük is van rá. Maga a játszás is pont olyan fontos szerepet tölt be az életükben, mint a helyes táplálás, és bizony kitűnő terápia is.
 • NYULAS BLOG Nyulas naplónk Ezen az oldalon olvashatjátok (nyulas) életünk apró szösszeneteit. Vicces és hasznos napló a nyúltartásról.
 • NYULAS BLOG Nyúlmódra A törpenyulak nagyon barátságos és vicces kis teremtmények, ha úgy döntünk, hogy beszerzünk egyet, biztosan nem fogunk csalódni bennük. Én gyakran nézem őket, figyelem a viselkedésüket és megnyilvánulásaikat, merthogy ilyenek is vannak és legtöbb esetben (ha jól meggondolom majdnem mindig) jókat derülök rajtuk. Általában nagyon könnyű kitalálni mit is akarnak mondani nekünk, a továbbiakban felsorolok néhányat közülük.
 • NYULAS BLOG Nyuszinemek Hogyan állapíthatjuk meg kedvencünk nemét? Az idősebb állatoknál a legkönnyebb, a bak nyuszinál a két hatalmas here a nőstényeknél ennek hiánya a legszembetűnőbb bizonyíték. Ha fiatal nyuszit szeretnénk, akkor nemének megállapítása 6 hetesen lehetséges.
 • NYULAS BLOG Öthetes – ugribugri videó Sikerült összehozni a legújabb (utolsó videó erről az alomról) videót is Ubul és Málna harmadik alomjáról.
 • NYULAS BLOG Pedro – Új nyuszi a családban Legújabb családtagunk egy ezüst-vidra fiú nyuszika, akit Pedrónak kereszteltünk, bár párom rendszeresen Rodrigónak hívja… Egyik hirdetési portálon találtunk rá, egy mérhetetlenül kicsi szállítóboxban lefotózva, oly módon, mintha fotózás közben jól megrázták volna a dobozkát, így a nyuszi kicsit féloldalasan állt.
 • NYULAS BLOG Szilva – Képek az új családtagról Végre lefotóztuk őt is, szerintem nagyon fotogén nyulacska főleg ezzel az ezüstös színével, valahogy olyan karácsonyi hangulatom lesz a képeitől. Már megvolt az első találkozása a többiekkel is, hát mondanom se kell, nem sült el valami jól. Málna komoly vetélytársat lát benne, Hozé pedig mindenáron meg akarja szeretgetni… khm.
 • NYULAS BLOG Ubul – Új nyuszi a családban Az egyik hirdetési portálon bukkantunk rá egy feketevidra színű holland törpenyuszira, amint bánatosan már-már segítségkérően pislogott ránk egy képről, amin addigi ketrecében (egy egereknek valóban!!) üldögélt…
 • NYULAS BLOG Vasárnapi pihi – Hozé háton Amíg a gazdi nem éri el, hogy így heverésszen a nyula, addig nincs meg az a bensőséges kapcsolat kettejük között.
 • VITAPET 11 tipp nyúltartáshoz – kezdőknek Tanácsoknak azoknak, akik komolyan gondolják a nyúltartást, és nem csak húsvéti ajándéknak kell.
 • VITAPET Állatokkal a depresszió és más lelki bajok ellen Milyen jó, ha nem az üres lakásba érkezünk meg, hanem a kiskedvencünk már alig várja, hogy motozzon körülöttünk, nem igaz? Az állattartás jótékony hatásairól.
 • VITAPET Az álvemhesség Mit tegyünk, ha kutyánk, macskánk, házi nyulunk a vemhességre készül fel, pedig nem lehet az?

Tenyésztés

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hol tenyésszük a házinyulat? Mely kérdések tisztázása a legfontosabb az elhelyezéssel kapcsolatban, mielőtt belevágunk a nyúltartásba?

Érdekességek

 • NYULAS BLOG Geronimo, a világ leghosszabb fülű nyuszija Geronimo méltán lett híres méretes füleiről, melyeknek hossza egyenként 79 cm! Hát nem gondolkodunk el kedvencüket nézegetve otthon, hogy vajon ő hogy nézne ki ilyen hosszú kagylókkal? 🙂

Veszélyek, problémák, betegségek

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A nyúltenyésztés alapjai: egy kis élettan Mekkora a házinyúl veséje, mennyit iszik, mennyit ürít és miért kell nagyon ügyelni a táplálékára?
 • NYULAS BLOG Hőségben… Nyáron nem csak mi izzadunk meg a nagy melegben, a hőség bizony nyulainkat is megviselheti. A nyuszik 28 fokos melegben még elvannak, de azért figyeljünk rájuk. Ügyeljünk rá, hogy a ketrecet még véletlenül se tegyük olyan helyre, ahol tűz a nap, ne tegyük ki az erkélyre sem, kivéve ha már árnyékos, hűvösebb a levegő.
 • NYULAS BLOG Nyúlegészség Sajnos számtalan nyuszibetegség létezik. Ezek között vannak genetikai öröklődésűek és tartással kapcsolatos betegségek. Utóbbiak megelőzhetők helyes tartással, etetéssel és a ketrec tisztán tartásával.
 • VITAPET Fogas kérdés: el- vagy kitört fog Mit tegyünk, ha a rágcsáló állatainknak kitört/eltört a foga? A kérdés nem egyszerű.

Pulykák

Fajták ismertetése

 • BIOKONTROLL Ökotartásra született baromfik A pulyka (Meleagris gallopavo) háziasítását a Mexikó területén élő indián népek végezték, i. e. 1000 körül. A domesztikáció során a pulyka testformája kissé megváltozott, törzse zártabb, vízszintesebb tartású lett és a lábai hosszabbá váltak. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a házipulyka Amerika felfedezését követően, a 16. század elején jelent meg Európában, bár egyes szerzők ennél korábbi elterjedését valószínűsítik.
 • MGE A bronzpulyka tenyésztési programja A pulykát elsősorban a nagy test és a hosszú lábszár jellemzi. Az összes hazai baromfifaj között a legnagyobb. A pulykák teste hosszúkás, tojás alakú, vállban különösen széles, hátrafelé fokozatosan elkeskenyedik. Fejükön és nyakukon jellegzetes szemölcsök, „bibircsek” vannak, melyek puha tapintásúak.
 • MGE A rézpulyka tenyésztési programja A pulyka eredeti hazája Közép- és Észak-Amerika. Vadon élő őse Észak-Amerika középső területein honos. A vadpulyka jóval kisebb testű, mint háziasított rokona, színe leginkább a fekete és sötétbronz pulykához hasonlítható.

Tyúkok

Fajták ismertetése

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Araucana Egy chilei indián törzsről kapta a nevét ez a különleges fajta, amely jellegzetes pofaszakállkájáról ismerhető fel, meg arról, hogy egyedei egy részének nincsenek faroktollai (ez két fajta keveredése miatt alakult így).
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Bagolyszakállas A bagolyszakállas sokak számára kevésbé ismert, pedig igen régóta létező holland fajta. Nálunk a hobbitenyésztők között lassan terjed el, holott több különleges külső jeggyel is rendelkezik.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Balnevelder A Németalföldről származik a különleges tollazatú Balnevelder, amely mind színárnyalatában, mind megjelenésében igen tetszetős fajta. Legelterjedtebb a dupla szegélyes gesztenyebarna színváltozat, de létezik kék dupla szegélyes, ezüst dupla szegélyezett, fehér, fekete, kék, fogoly színben is. Ez is értékes, kettős hasznosítású fajta: nem csupán jó tojáshozamú, de jó minőségű hústyúk is. Nyugodt, szelíd fajta és nem szívesen repülnek. Első éves tojástermelésük a 180 darabot is elérheti.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Bantam A Bantam, mint ahogy a neve is mutatja, egy igazi törpefajta. Hobbitenyésztők kedvelt állata, mert számos színváltozatából mindenki kedvére válogathat.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Bergiagi kukorékoló Ahogy a neve is mutatja, a Bergiai kukorékoló fajta kakasainak kukorékolása ötször olyan hosszan tarthat, mint más fajtáké – akár 15 másodpercen át! Nem csoda, hogy évente kukorékoló versenyeket tartanak, amelyeken mérik a kukorékolás időtartamát. Az egyik legrégebbi német fajtaként tartják számon, amelynek egyedei már a középkorban kerülhettek a Balkánra. A tenyésztők azonban annyira figyeltek jellegzetes képességére, hogy közben a Bergiai kukorékolóknak teljesen megszűnt a kotlási hajlamuk, így tojásait más fajták tyúkjaival, illetve keltetőgéppel kell kikölteni. A fekete-aranybarna mintás Bergiai kukorékoló fajta első éves tojástermelése 150 darab körül van.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Brahma Egy igen kedvelt, nagy testű fajta, igaz, létezik törpe változata is. Gazdasági szempontból nem jelentős, de külleme, megjelenése igazán tetszetős, ezért a hobbitartók különösen kedvelik ezt a fajtát.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Chabo Egy több mint ezer éves múlttal rendelkező japán fajta, amely kifejezetten díszfajta. Ebből kifolyólag gazdasági jelentősége nincs.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Cochin A Cochin fajtát hazánkban sokan ismerik és kedvelik. Nagytestű fajta, bár létezik törpe változata is. Sokan csak “toll-labdának” nevezik rendkívül dús tollazata miatt, ami tényleg olyan benyomást kelt, mintha egy labda lenne.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Dorking Főleg Angliában volt sokáig népszerű az egészen a római idők óta tenyésztett, viszonylag nagytestű Dorking. Küllemében sok hasonlóságot mutat a Német lazactyúkkal, de a két fajta nem azonos. A Dorking nyugodt, békés fajta, amely nemigen repül, így tartásához alacsonyabb kerítés is elegendő. Jellegzetes húsfajta, de a tojástermelése sem elhanyagolható, amely az első évben akár a 150 darabot is elérheti.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Drezdai tyúk Amint a neve is mutatja, a Drezdai tyúkot Drezda környékén tenyésztették ki a 20. század derekán, más meglévő fajtákból. A Drezdai tyúk kifejezetten kéthasznú fajta, amely jól hasznosítja a takarmányát, és télen is csak kicsit csökken a tojáshozama. Kitenyésztésében felhasználtak a New Hampshire, a Wayandotte és a Rhodelander fajtákat, melyek magukban is kiváló termelésű fajták. Békés, élénk természetű, mozgékony, gyors növekedésű. Ráadásul jól viseli a különböző időjárási körülményeket is. A Drezdai tyúk első éves tojástermelése általában 170-180 darab.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Erdélyi kopasz nyakú Egy érdekes, de könnyedén felismerhető fajta. Némelyik egyed teljesen csupasz nyakú, mások nyakán elől kisebb tollpamacs látható. Mindkét változat elfogadott. Viszonylag igénytelen fajta, de jó tojó, és a tojók jól kotlanak és nevelnek.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Holland bóbitás Egy igen látványos, kedves megjelenésű fajta, amelynek normál és törpe változata is létezik. Mindkét változat viszonylag elterjedt, de talán hajszállal a törpe változat ismertebb.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Itáliai Ez a kedvelt, közepes testű fajta igazi parlagi fajtának mondható. Tartása nem okoz nagyobb problémát, ugyanis kevésbé igényes, mind az elhelyezés, mind a takarmányozás tekintetében.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Jokohama Valamikor a 19. század derekán kerülhetett Európába Japánból ez a jellegzetes, hosszú farkú dísztyúkfajta, majd Németországban kezdődött meg a tenyésztése. A Jokohama példányainak feje és a formája arról árulkodik, hogy kitenyésztésük során valamely viadorfajtát is felhasználtak. A tojók faroktollai mintegy lándzsaszerűen hátranyúlók, szinte teljesen egyenesek. Így kissé a fácánéra emlékeztető külsőt kölcsönöznek a tyúkoknak. Kívánatos mindkét nemnél a minél hosszabb faroktollazat. A Jokohama tenyésztésének célja máig az, hogy jól mutassanak a kiállításokon és a kertben. Ezt támasztja alá az is, hogy éves tojástermelésük 80 darab körül van.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS La Flèche Régi, újra felfedezett francia fajta a La Flèche, amelyet jellegzetes, vörös szarvacska alakú taraja miatt magyar nyelven sokan ördögtyúkként emlegetnek, de figyelemreméltók fehér, hosszúkás füllebenyei is.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Leghorn A Leghorn kedvelt, Európa szerte elterjedt, de szinte az egész világon ismert fajta. Jó tojóképessége közismert, ezért tojóhibrid előállításban is fontos szerepet vállalt.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Minorka A minorka közepes testű fajta, amely közepesen jó tojó, vagyis évente 160-170 db tojásra lehet számítani a tenyésztőjének. Ugyanakkor elég ellenálló, sem a tartással, sem a takarmányozással szemben nem túlzottan igényes. Két színváltozata ismert, a fekete és a fehér.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Modern angol viador Erős, impozáns kiállás, megnyúlt alkat és szerény tojástermelés jellemzi a ma már csak kiállításokon versenyző viadorokat.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Poszavinai búbos tyúk A Poszavinai búbos tyúk egyike azon fajtáknak, amelyik Közép-Európából származik, mégsem hallott róla sok tenyésztő. Az őshonos horvát fajtát csak a rendszerváltás utáni években kezdték tenyészteni, a horvát szövetség 2004-ben fogadta el önálló fajtaként. Ezután több európai kiállításon is bemutatták, míg 2009-ben az Európai Szövetség is elismerte. Szép arányos testét még szebbé teszi különleges bóbitája. A Poszavinai búbos tyúk mutatóssága mellett egyéb tulajdonságai is figyelemre méltóak. Szelíd, finom húsú és jó tojáshozamú, az első évben 160 tojás remélhető tőle.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Plymouth Rock Amerikában tenyésztették ki az 1860-as években ezt a hamar világszerte elterjedt, Magyarországon is igen kedvelt fajtát, amely nagy testű, erős megjelenésű, jellegzetesen széles terpeszben áll, büszke testtartással. Egyik kedvelt tulajdonsága a korai ivarérés. Húsa is ízletes, de tojásáért is megéri tartani. Az első éves tojástermelésük kb. 150-170 db, ám a fehér színváltozatoknál ez kb. 20 százalékkal nagyobb is lehet.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Sárga Magyar A Magyar tyúkoknak háromfajta változata terjedt el: a sárga, a kendermagos és a fehér. A második világháborúban nagyon megritkult az állomány, de a gondos tenyésztésnek köszönhetően új tenyészeteket hoztak létre. A Sárga Magyar fajta a közepes testű tyúkok közé sorolható. Elsősorban a Dunántúlon, az Alföldön és a Duna-Tisza közén terjedt el. Kezdetben erős kotlási hajlama volt, később a szelekció hatására ez csökkent. Első éves tojáshozamuk 140-150 darab.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Sebright A Sebright igen kistestű fajta, mely kifejezetten dísz-, vagy hobbibaromfiként ismert. Két fő ismert színe (arany, ezüst) mellett mára már megjelent a citromszín is. Rendkívül kecses, jó kiállású, nyugodt baromfi, amely igazi kiállítási madár.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Selyemtyúk Ennek a fajtának az érdekessége a tolla szerkezete. A nevét is erről kapta, ugyanis úgy néz ki, mintha testét finom, selyemszerű tollazat borítaná. Viszonylag kistestű, és leginkább csak hobbifajtaként ismert. A selyemtyúkok jó kotlók, viszont tojástermelésük csak évi 100-140 db.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Sussex A Sussex közepes testű, nyugodt vérmérsékletű fajta, amely nemcsak jó tojástermelő, de a hústermelése sem elhanyagolható. Színezete jellegzetes, úgynevezett columbia-mintázat, azaz fekete tollakkal vegyes, sávozott.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Teta L tojóhibrid Egy igazi tojóhibrid, amely nagyüzemi és háztáji körülmények között is kiválóan termel. Első éves tojástermelése 260-270 db!
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Vorwerk Ezt a fajtát nem mindenki ismeri, pedig részben a külleme, részben a termelése is figyelmet érdemel. Egyszerűsége ellenére rendkívül mutatós. Ezt annak köszönheti, hogy az egységes sárgásbarna színtől élesen elkülönülnek a fekete részek, melyek a nyak középvonalától a fejig, illetve a farokvégek felé húzódnak.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Welsumi A Hollandiában a 20. század hajnalán 4-5 másik fajtából kitenyésztett Welsumi jól bírja, sőt kifejezetten kedveli a szabad tartást, de szépen mutat a kiállítási ketrecben is. Tojásainak színe jellegzetesen barna, és méretük elérheti a 80 grammot. A takarmánnyal szemben a Welsumi nem igényes, viszont igen hálás fajta, mert első éves tojástermelése meghaladhatja a 160 darabot.
 • BIOKONTROLL Ökotartásra született baromfik A gyöngytyúk (Numida meleagris) eredeti hazája Nyugat-Afrika és Madagaszkár ahol 15–20 egyedből álló csapatokban, cserjés-bozótos területeken barangol. Az egyetlen baromfifaj, melyet nem eredeti hazájában háziasítottak. A domesztikációt egy Földközi-tenger melléki nép végezte i. e. 1000 körül. Ennek hatására a gyöngytyúk valamivel nagyobb testűvé vált, egyébként azonban alig változott.
 • E-MISSZIÓ A régi magyar tyúkfajták leírása, a tenyészállatok alternatív tartási és takarmányozási irányelvei Hosszú ismertető a tyúkfajták kialakulásáról, tartási elveiről.
 • HÁGK Képtár őshonos baromfi fajtákról Tyúkoktól a pulykákon át a ludakig.
 • MADÁRKERT A díszbaromfi fajtái Tizennégy fajta rövid ismertetése, leírása, képei.
 • MGE A fehér erdélyi kopasznyakú tyúk tenyésztési programja Az erdélyi kopasznyakú tyúkra az 1800-as évek első felében figyeltek fel először Erdélyben. Származását mindeddig nem sikerült tisztázni. Feltevések szerint ez a maga nemében páratlan külsejű fajta Kis-Ázsiából származik és a török hódoltság idején jutott el Erdélybe, Szerbiába és Boszniába.
 • MGE A fehér magyar tyúk tenyésztési programja A fehér magyar tyúk tollazata fényes fehér. A kakasok tollazata szintén egyszínű fehér, idősebb korban enyhén sárgás árnyalatba hajló lehet. Lábszíne eredetileg fehér, a múlt századi nemesítés eredményeként a mai génbanki állományokban sok esetben sárga. Tojásaik általában krém- vagy világosbarna színűek.
 • MGE A fekete erdélyi kopasznyakú tyúk tenyésztési programja Az erdélyi kopasznyakú tyúk – a magyar tyúkfajtákhoz hasonlóan – a középnagy testű, kettőshasznú fajták közé tartozik. A 20. század első felében még elsőrendű gazdasági tyúkként tartották számon. Egyedei rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak.
 • MGE A fogolyszínű magyar tyúk tenyésztési programja A honfoglaló magyarok valószínűleg Ázsiából hozták be parlagi tyúkjaink őseit. A magyar parlagi tyúk későbbi alakulásában szerepet játszottak a tatárjárás idején Európába behozott nagyobb testű ázsiai tyúkok, a török hódoltsággal hazánkba került balkáni és kisázsiai eredetű tyúkok és a nyugatról betelepített lakosság különböző tyúkféleségei.
 • MGE A kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk tenyésztési programja Az erdélyi kopasznyakú tyúkfajtákra jellemző, hogy nyakuk és részben a mellük, valamint hasi részük is tollatlan. A fejtetőn szintén kevés toll található. Testalkatuk hasonlít a magyar tyúkéra, de annál nagyobb törzsű, hosszabb, és tojásdad alakú, mellük kerek, mint a vadmadaraké. Szárnyuk hosszabb és hegyesebb.
 • MGE A kendermagos magyar tyúk tenyésztési programja A magyar tyúk a középnagy, kettőshasznú fajták közé tartozik. A tyúkok eredeti fajtaleírások szerinti (1930-as évek) 1 éves standard súlya 2,0–2,3, a kakasoké 2,5–3,0 kg, ami a múlt századi nemesítés és fajtafenntartás során néhány tenyészetben kis mértékben megváltozott.
 • MGE A magyar parlagi gyöngytyúk tenyésztési programja A gyöngytyúk eredeti hazája Afrika, ahol vadon élő madárként 15–20 egyedből álló családokba verődve cserjés-bozótos területeken barangol. Apró, csupasz fejét jellegzetes sisaktaréj védi. Háta félgömbszerűen domborodó, farka ék alakban hegyesedik. A kakasok nem viselnek sarkantyút. Dús tollazata sötét alapon világosan pettyezett, de fehér-, krém-, sárga-, tarka- és ibolyaszínű változatai vadon is előfordulnak.
 • MGE A régi magyar tyúkfajták leírása, a tenyészállatok alternatív tartási és takarmányozási irányelvei A ma ismert, őshonosságuk alapján védett magyar tyúkfajták és a típusában is eltérő erdélyi kopasznyakú tyúk a 19. század második felében, több neves tenyésztő közreműködésével alakultak ki a parlagi állományokból. A tenyésztés során több színváltozatot különítettek el, melyek egy részét ma önálló fajtaként ismerjük.
 • MGE A sárga magyar tyúk tenyésztési programja A sárga magyar tyúk tollazata élénksárga. A nyaktollak végei, a szárny evezőtollai és a faroktollak végei kismértékben barnásfeketék.
 • TYÚKUDVAR Araucana Képek egy Araucana család felnőtt példányairól.
 • TYÚKUDVAR Araucana, a türkiz tojást tojó tyúk Részletes ismertető a fajta ismérveitől a tojások nagyságán át a tyúk húsának ízletességéig.

Tanácsok, képek

A tyúkok beszerzése

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan vásároljunk, mire figyeljünk a kisállatbörzéken? – 1. rész Tavasztól-őszig számos börze, vásár és állatpiac kínál lehetőséget tenyészállatok vagy hobbiállatok vásárlására. Van, hogy csak egy-egy állatot szeretnénk venni, hogy kedvtelésből tartsuk, vagy tojást termeljen, esetleg vágásra meghizlaljuk. Előfordul, hogy nem elsődleges szempont az állatok külleme, de ez csak abban az esetben igaz, ha nem tenyészteni szeretnénk, vagy nem fajtatiszta egyedeket szeretnénk vásárolni.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan vásároljunk, mire figyeljünk a kisállatbörzéken? – 2. rész A börzéken, vásárokon történő vásárlás nem csak rossz példáiról ismert. Találhatunk szép, egészséges állatokat, amelyek alkalmasak továbbtenyésztésre is, de akár egyszerűen csak hobbiállatnak. Érdemes természetesen résen lennünk, nehogy mellényúljunk. Most arról beszélünk, hogy, ha vásárolni indulunk, ne csak magunkat, hanem a pénztárcánkat is készítsük fel. Vagyis legyen fogalmunk arról, hogy mi mennyibe kerülhet, minek mennyi a valós értéke.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Mire jó a kisebb baromfiállomány és mire nem? Mik szólnak amellett, hogy kisebb (száz darabnál kevesebb létszámú) baromfiállományt neveljünk, és mik a hátrányai?

Elhelyezése

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Mire kell figyelni a baromfifélék szállításakor? A baromfik életében természetes, hogy olykor szállítani kell őket, ám nem árt figyelembe venni néhány szabályt, hogy elkerüljük a veszteségeket.
 • BIOKONTROLL Régi magyar baromfifajták új szerepben Az intenzív állattenyésztés térnyerésével a hagyományos baromfitartás megszűnt az üzemi gyakorlatban és a falvak baromfiudvaraira szorult vissza. Eközben a régi magyar fajták egy része eltűnt vagy eltűnőben van, másik részük génbankokban, fajtagyűjteményekben maradt fönn. A korábbi tenyésztési ismeretek és a baromfitartáshoz kapcsolódó szokások is lassan feledésbe merülnek, a fogyasztók többsége a hagyományos baromfitermékek ízét már csak hírből ismeri.
 • BIOKONTROLL Tyúktartás ökológiai gazdaságban Ökológiai gazdálkodásban azokat a tyúkfajtákat részesítjük előnyben, amelyek jól alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz, tehát pl. a kettőshasznosítású és helyi fajtákat. Ez a javaslat azonban nem zárja ki az intenzív fajták tartását sem. Előírás azonban az, hogy a tyúkfajta ökológiai gazdálkodásból származzon, vagy ha nem, akkor húscsirke esetében 3 napos kortól, tojótyúk esetében 18 hetes kortól az ökológiai gazdálkodásban termeljen.
 • ŐSTERMELŐ Baromfitartás a családi ház udvarán A családi tanács elsőként azt döntse el, hogy alapvetően kinek illetve kiknek lesz a napi feladata az aprójószág ellátása, gondozása. Úgy gondolom, hogy 10-12 éves iskolás gyerekek a napi iskolai elfoglaltság mellett bátran „bevállalhatják” ezt a munkát és biztos, hogy ezzel együtt hasznos állattartási ismereteket is szereznek.
 • TYÚKUDVAR Az én tyúkólam 2014 – 1. Egy alaposan megtervezett tyúkudvar részmunkáinak ismertetése képekkel.
 • TYÚKUDVAR Egyszerű tyúkólak Képek kettő kedves formájú, nagyon egyszerű, de az adott helyen praktikus tyúkólról.
 • TYÚKUDVAR Füvesedő tyúkudvar Apró kis csomók bukkantak elő, nem tulajdonítottam neki különösebb figyelmet, majd eltűnnek, gondoltam. Az én tyúkjaimnak semmi se szent, fűszál itt két éve nem nőtt fél centinél nagyobbra. Aztán a kis csomók egyre több helyen jelentek meg és a tyúkjaimnak nem sikerült kipusztítani őket.
 • TYÚKUDVAR Tyúkól szerelemből, drágám! Egy ideje epekedve nézegettem a neten az ötletesebbnél ötletesebb tyúkólakat, amikor az én férjem egyszer csak leült, és egy napig tervezgetett, aztán még 6 napig fűrészelgetett, csavarozgatott a szabadságán, és egy szép tyúklábon forgó palota lett belőle.
 • TYÚKUDVAR Tyúkól terv – így jó lesz? Tyúkol saját kezű építésénél mit szabad és mit nem.
 • TYÚKUDVAR Ülőrúd? Irány a lombkorona! Képek egy praktikus ülőrúdról.

Biogazdaságok

 • ŐSTERMELŐ Biobaromfi tartás termelési paraméterei, értékesítési lehetőségei Napjaink egyre sürgetőbb kérdése, hogy vajon meddig tartható fenn a népességnövekedéssel járó káros környezeti hatások figyelmen kívül hagyása mellett egy élhető világ? Ilyen népesség adatok mellett vajon csak illúzió lehet teljes mértékben visszatérni a fenntartható gazdálkodási formákhoz?

Keltetés

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A kelés pillanatai Aki baromfikkal, illetve más egyéb szárnyasokkal foglalkozik, azok számára a nevelés egyik legszebb pillanata, amikor új élet születik. Semmi sem fogható ahhoz, amikor pattognak a tojások, és hallani az újszülött apróságok csipogását!
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A keltetőgépek és fajtáik Mi a különbség az asztali és a szekrényes keltetőgépek között, és mit válasszon a baromfitenyésztő? Zsiros András tenyésztő tanácsai.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Amit a kotlósról és a kotlásról tudni érdemes A baromfifélék tojói, a többi madárfajhoz hasonlóan, időnként elkotlanak. A tyúkoknál viszont a kotlás nem évente egy alkalommal fordul elő, mint néhány madárfajnál, hanem akkor is tojnak, ha szerencsésen kiköltötték a csibéket, és vagy felnevelik őket, vagy ha elvesszük őket, akkor hamarabb újra termelésre foghatók. A kotlás egy biológiai folyamat, melyet külső tényezőkkel nem tudunk befolyásolni.
 • ŐSTERMELŐ Baromfik természetes keltetése és nevelése családi gazdaságokban Az emberek döntő többsége a baromfihúst már vidéken is a boltok polcairól szerzi be, mégis azt remélem, cikkünk nem valamiféle anakronizmus, kortévesztés szüleménye, hiszen a magas naposbaromfi-árak – és itt nem részletezett más okok miatt – a családi szükségletre szánt tanyasi, falusi, szérűskerti baromfitartásnál egyre többen térnek vissza a természetes keltetés- és nevelés már-már teljesen elfeledett gyakorlatához.
 • TYÚKUDVAR Kotlóssal keltetés – újragondolva Báldy tanácsát követve, a kotlós alól ki kell szedni a frissen kelt csibéket, majd amikor az összes kikelt, szétosztani őket a kotlósok alatt. A módszer megtérül.

Nevelés

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A nevelési időszak A csibenevelés szép és hasznos feladat. Mint minden állat körül, a csibék körül is akad bőven tennivaló. Ügyelni kell a hőmérsékletre, a megfelelő elhelyezésre, vagy, hogy ne legyen az állomány túlzsúfolt.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Mire ügyeljünk a baromfik nevelési időszaka alatt? Mire figyeljünk a tojások kikeltetésénél, hogyan neveljük a jércéket és miből lesznek a tojótyúkok? A nevelési időszak legfontosabb teendői, kérdései – Zsiros András baromfitenyésztő tanácsai.
 • TYÚKUDVAR Araucana kiscsibéim – nevelés kotlós nélkül Kiscsibék keltetése meleg fénnyel képekben.

A tojások kezelése

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A tojások helyes kezelése és tárolása A hússal, a zsírral, a májjal ellentétben a tojást a baromfik úgy termelik, hogy maga az állat, mint alapanyag megmarad és tovább fejlődik. A tojás pedig az étkezésen kívül felhasználható még továbbtenyésztésre is, úgy, hogy ehhez már nincs szükség a szülőállatokra.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Az első tojások a baromfiudvarban A baromfifélék, ezen belül is a tyúkok egyik fő terméke a tojás. Mit tegyünk, ha a jércéink tojni kezdenek? Ez legtöbbször már nagy izgalommal várt esemény a baromfitartók életében, de sokan nem készülnek fel erre megfelelően, ezért néhány fontos dolgot mindenképpen tisztázni és előkészíteni kell előtte.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan kezeljük a baromfik tenyésztojásait? Mit nézzünk egy tenyésztojáson? Milyen apró részletekre ügyeljünk, hogy egészséges új egyed keljen ki belőle?
 • ÉDENKERT Fontos kérdések a tojásról Egy közepes méretű tyúktojás 180 mg koleszterint tartalmaz. A tojás D-, E- és A-vitamintartalma kiemelkedő. Egy egész tojásban körülbelül negyvenféle fehérje található. De honnan tudható, hogy friss-e a tojás? És mennyi ideig tartható el? Fehér, vagy barna héjút válasszunk? Mikor adhatunk tojást a kisbabának? Miért zöldül a főtt tojás sárgája? Minden kérdésre választ adunk.
 • TAKARÍTÁS A tojás fertőtlenítése Nagy dilemma, hogy a hűtőszekrénybe való tárolás előtt, le kell – e fertőtleníteni a tojás héját. Sokan azért ellenzik, mert a fertőtlenítőszer beleivódik a tojás héjába, és azon keresztül pedig a tojásba, illetve a felhasználás megmosni sem kell, mert megsérül a külső természetes védőréteg, így áthatolhatnak a baktériumok a tojáson.
 • TYÚKUDVAR Büdös, de friss tojás Vajon miért büdös a tojás annak ellenére, hogy friss? Olyan erős tojásszaga van, mintha záp lenne, pedig tiszta, átlátszó, nem zavaros a sárgája.

Etetés

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A takarmányozás alapjai és trükkjei A vadon élő baromfifajták maguk kutatják fel az életben maradásukhoz, fejlődésükhöz szükséges vizet, de ugyanezt – tartási körülményektől függően – a házi baromfik egy része is meg tudja oldani. Persze csak akkor, ha elég tágas, zölddel, esetleg magvakkal teli kifutót tudunk biztosítani számukra.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Alapfogások a baromfietetéshez Mikor, mennyi és milyen tápot adjunk a napos csibéknek? Hogyan kell átállni hizlalásra? Hogyan etessük a tojóállományt?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Milyen gondokat okozhat a helytelen takarmányozás? A helytelen takarmányozás nemcsak azt jelenti, hogy nem megfelelő takarmányt adunk az állatainknak. Ráadásul a helytelen takarmányozásnak számos formája lehet, és különféle káros következménye is, nem csupán az állatokra, hanem ránk nézve is.
 • MEZŐHÍR Takarmánykiegészítők használata a baromfitakarmányozásban A takarmánykiegészítők többnyire olyan természetes eredetű anyagok, amelyek növelik a tápok táplálóértékét, biológiai hatékonyságát, de nem tartoznak az állatgyógyászati készítmények közé.
 • MEZŐHÍR Takarmányozás és tojásminőség Míg a tojás mérete elsősorban a fajtától és a tojó életkorától függ, addig zsírsav-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint a héj szilárdsága a takarmányozással is befolyásolható.
 • TYÚKUDVAR Tyúknak tojáshéj? A kérdés, etessünk-e a tyúkokkal tojáshéjat? A rövid válasz, igen.

Tyúkbetegségek, problémák

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan előzzük meg a baromfiállomány megbetegedését? A baromfik esetében, mint minden élőlénynél, előfordulhatnak megbetegedések. Ezek lehetnek kisebb egészségi problémák, de akár súlyos fertőzések, vagy elhullást okozó betegségek is. Mivel senki sem szeretné, hogy az állomány, amiért sokat dolgozott és fáradságos munkával nevelt, megbetegedjen, vagy akár el is pusztuljon, fontos beszélni a betegségekről, de elsősorban azok megelőzéséről.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Kártevők a baromfiudvarban – 1. rész Kényes kérdés a baromfitartók körében a kártevőkkel való harc, pedig azt gondolom, hogy muszáj szót ejteni róla. Sajnos egyre több ismerőstől, vásárlótól hallom, hogy egyes rágcsálók, illetve ragadozók, mekkora károkat okoztak az állományban.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Kártevők a baromfiudvarban – 2. rész A kártevő szó hallatán alighanem a legtöbb állattartó összerezzen. Nincs ez másképp a baromfitartókkal sem. A múlt heti cikkünkben már szó esett az egerekről, patkányokról és a különféle rovarokról. De ezeken kívül vannak további kártevők, amelyekről még nem beszéltünk, és amelyek az igazi nagy veszteséggel járó pusztítást képesek végezni. A görény, a nyest, a menyét vagy a róka.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Milyen az általunk tenyésztett baromfi állóképessége? Mit jelent az állóképesség, és miért fontos figyelembe venni egy-egy fajta tenyésztésének megkezdése előtt?
 • MADÁRKERT A madárinfluenzáról, rémhírek nélkül Téveszmék eloszlatása, a madárinfluenza összefoglalója, pontosítások.
 • MADÁRKERT Ellenségek a madárkertben Miként védekezzünk a nem kívánatos vendégek (kártevők) ellen.
 • MEZŐHÍR A baromfi elhalásos bélgyulladása A baromfi elhalásos bélgyulladását a bélrendszer súlyos gyulladása jellemzi. A betegség gyakran jár együtt coccidiosissal.
 • ŐSTERMELŐ A tyúkudvar ősszel és télen gyakoribb megbetegedései – Baromfihimlő Világszerte előforduló, jellegzetes hámképletek keletkezésével, bőr-és nyálkahártya-kiütésekkel járó vírusos baromfibetegség. Baromfihimlőben megbetegedhet a tyúk, a pulyka, a gyöngytyúk, a galamb, a fürj, a fácán, a fogoly, de díszmadarakban (kanári, papagájfélék), sőt vadmadarakban is előfordul.
 • TYÚKUDVAR Kitüremkedett kloáka – tyúkbetegségek Tanácsok ahhoz, hogyan kell meggyógyítani a tyúk előesését.
 • TYÚKUDVAR Letojt tyúkok A két éve vett tojótyúkjaim néhány napig tojtak, egyre kevesebb lett, azóta gyakorlatilag semmi. Az állatok lefogytak szép lassan, gondolom, ezért sem tojnak. Reggel kiengedem az ólból őket, sokszor szétszélednek, nem jönnek enni. Mi a probléma?
 • TYÚKUDVAR Összeszoktatási problémák, véres széklet Krédli és vörös tyúk összeszoktatása, gyógymodok véres székletre.
 • TYÚKUDVAR Zellerlevél „tojásai” Mit tegyünk, ha a tyúkok megeszik a tojásaikat?

Tyúktartás

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Amit a baromfik jelöléséről tudni érdemes A különféle baromfifajok, ezen belül is egyes fajták jelölése több okból is szükséges lehet. A haszoncélú baromfikat nem szükséges megjelölni. Viszont a fajtatiszta állomány egyedeit a tenyésztők megjelölik, így az utódok származása nyomon követhető. A szülőpár könnyen azonosítható. Ma már szinte csak a lábgyűrűt használják, fajonként és fajtánként különböző méretűeket.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Az almozás trükkjei a baromfiudvarban – 1.rész Mi az ideális alomanyag, mire kell figyelni naposcsibék almozásánál és milyen aljzatra a legjobb teríteni az almot?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Almozás a kifutóban és a tojófészekben – 2. rész Mire figyeljünk almozás közben a kifutóban, a tojófészekben és a tojóládában?
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Hogyan tartsuk tisztán a baromfiólat? Miért nagyon fontos kérdés a baromfiólak tisztán tartása, milyen rejtett részeket kell takarítani, hogy ne betegedjen meg a baromfiállomány.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Miért jó, ha 200 darabosnál nagyobb a baromfiállományunk? Néhány szempont, hogy felelősen tudjunk dönteni: akarunk-e nagyobb állományt nevelni, vagy megelégszünk a háztájival?

Feldolgozás

 • MBTT Főzés, szalmonellafertőzés elleni védekezés Közvetlenül a felhasználás előtt a hűtőből kivett csirkét – baromfit – le kell öblíteni még akkor is, ha előzőleg már alaposan le volt mosva. Fokozott figyelmet kíván a higiénés szempontok betartása.
 • MBTT Riportsorozat az ECHO TV-n Videókon a baromfifeldolgozás különböző magyar városokban.
 • MBTT Tárolás Tudni kell azt, hogy a baromfihús nem megfelelő körülmények között igen hamar romlik.
 • MEZŐHÍR “Állatbarát magyar tojás” védjeggyel a piacon… Egészséges pezsdülés figyelhető meg az utóbbi két évben a tojáságazati vertikumban – a kereslet növekedésének köszönhetően. A termelési kedv – a nagy tőkeigénynek betudhatóan – annyira azonban nem nagy, hogy elegendő lenne az új piaci szereplők megjelenéséhez.
 • NOSALTY Csirke alapanyag A csirke értékes fehérhús, népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy rövid idő alatt elkészíthető, másrészt, hogy olcsó. Az emberi szervezet fontos fehérjeforrása, illetve B-vitamin tartalma sem másodlagos. Elkészítési módjának csak a fantázia szab határt: grillezhetjük, süthetjük, párolhatjuk, főzhetjük a csirkehúst, egészben, vagy darabokban. Kínálhatunk mellé zöldséget, tésztát, gyümölcsöt. Vásárláskor a halványrózsaszín, kissé puha húsú csirkét keressük.

Szakirodalom

 • TYÚKUDVAR Báldy Bálint – a magyar baromfitenyésztés atyja Báldy Bálint könyvén átérződik, hogy ez az ember tudott mindent a tyúkokról. Egyszerűen átütött a könyv lapjain, hogy ő ezt nem csak hallotta, olvasta, magolta, tanulta, hanem csinálta. Egy könyvben sem találtam eddig olyan apró részletességgel leírva dolgokat, mint az övében.

Vízimadarak

Fajták ismertetése

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS Vízimadár fajták Kissé nehezebb dolgom van a fajták leírásánál, mert pl. a tyúkfélékkel ellentétben, ahol a legtöbb fajta szabadon tartható, itt számos olyan réce, lúd fajta található, mely nemzetközileg védett, vagy veszélyeztetett, illetve hazánkban védelem alatt áll. Részlet Zsiros András készülő könyvéből.

Tanácsok, képek

 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A víziszárnyasok kártevői Hiába alakítjuk ki gondosan a víziszárnyasok élőhelyét, ha rögtön be is telepednek a kártevők is, amelyek megkeseríthetik az állataink és a i életünket is. Részlet Zsiros András készülő könyvéből.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A víziszárnyasok kártevői 2. Az állattartásnak szintén velejárója, a rágcsálók jelenléte. Szerencsés esetben „csak” egerek vannak jelen. Ezek a takarmány, és az alomanyag mellett jól érzik magukat, és minden évszakban jelen vannak. Általában komoly károkat nem okoznak, bár megrágják az abrakos zsákokat, és persze kisebb mennyiségű takarmányt is felfalnak. Természetesen ne hagyjuk őket túlzottan elszaporodni. Részlet Zsiros András készülő könyvéből.
 • KISÁLLATTENYÉSZTÉS A víziszárnyasok kártevői 3. Újabb részletet közlünk Zsiros András hamarosan megjelenő könyvéből. Ezúttal a ragadozó madarak kerülnek sorra.

Mentés