Húsvét az állatoknak – kapjon-e nyulat a gyerek?

Húsvét közeledtével évről-évre szóba kerül, hogy felelősségteljesen gondoljunk az állatokra is, hiszen sok gyermek húsvéti nyuszit szeretne.

Pici gyermekeknek igen kedves játéknak tűnik egy apró nyuszi. Puha szőre és nagy fülei ellenállhatatlanok. Viszont egy nem megfelelően kézhez szoktatott nyúl, igen nagyot tud harapni, és komolyan meg tud karmolni. Kisebb gyermekeknek, ezért ha van rá lehetőség, próbáljunk néhány napra kölcsönbe hazavinni egy nyulat, ami szelíd, esetleg már ismerjük is.  Talán az ismerősök között akad, akinek vannak nyulai, és aki segítségünkre lehet.

Ha mindenképp vásárolni szeretnénk, akkor nézzünk utána, milyen feltételek mellet, és milyen szükségletei vannak egy nyúlnak. Nincs annál nagyobb bosszúság, mikor a megvásárolt kisállatot felszereljük mindenféle drága holmival, babusgatjuk, de pl. nem megfelelően takarmányozzuk, és megbetegszik, esetleg el is pusztul.

Nagyobb gyermekeknél, akiket igyekszünk megtanítani a felelős állattartásra, már nem ellenzem a vásárlást. Sokuk tényleg komolyan gondolja, és sok gyermeknél a húsvéti nyúl megalapozza az állatok iránti szeretetet, gondoskodást, és felelősséget. Mindenesetre készüljünk fel, és támogassuk a gyermeket, akkor is, ha sok esetben még ránk hárul majd az új jövevény gondozása.

Egy fontos szabályt mindig tartsunk be: a nyulak nem olyanok, mint a kutyák vagy a macskák. A húsvéti finomságok közül, szinte semmit nem szabad velük megetetni. Sem a sonka, sem a füstölt, főtt húsok nem alkalmasak a nyulak számára. A többi kisállathoz hasonlóan, a nyulak számára is a csoki méreg. Így ezt kerüljük főleg. Egyedül a főtt tojás jöhetne szóba egy kis csemegének, de csak abban az esetben, ha nem sózott. Tartsuk szem előtt az alapvető szabályokat, alakítsunk ki megfelelő környezet, és az egész család örömét lelheti majd a húsvét ikonikus szőrgombócában.