Eljött az ideje a tavaszi nagytakarításnak

Sok gazda, illetve állattartó a hideg téli napokon, kissé elhanyagolja az állatok óljainak teljes takarítását. Eltekintve a napi teendőktől, illetve a kisebb tisztításoktól, az alaposabb takarítással kivárjuk a tavaszt. Lassan viszont elkezdhetjük számba venni, milyen teendők is várnak ránk.

Most, hogy a baromfiólakban, kifutókban, kültéri nyúlólakban nincs összefagyva az alom, illetve a trágya, mindenképp érdemes ezeket alaposan eltávolítani.
Ha szükséges, használjunk kaparóvasat, az ólaknál megfelelő élű lapátot, mert a letaposott alom sokszor nehezen felszedhető. Főleg fából készült nyúlólak esetében ellenőrizzük, nem áztak-e át az aljzatdeszkák, illetve nem korhadtak-e vagy lyukadtak ki.
Ha nincs sérült faelem, akkor is érdemes hagyni egy-két napot kiszáradni, majd ha szükséges, újraalmozni. A korhadt, túlzottan átázott, vagy megrágott darabokat cseréljük ki.
Érdemes ilyenkor az etető és itató edényeket alaposan elmosni. A rácsokról távolítsuk el a felgyülemlett szőrcsomókat, levedlett szőrszálakat.

Baromfiólaknál erre az időszakra már sok toll összegyűlik, illetve hosszabb idő alatt, a baromfik alatt nagy mennyiségű por is képződik. Ezt alaposan seperjük fel, de ha lehet, ez időre a baromfikat zárjuk kifutóba, vagy helyezzük át máshová. Ez a finom por, magában is, de felverve még inkább légzőszervi panaszokhoz vezethet az állatoknál. Előnyös lenne ciklusonként, de elsőként ilyenkor egy tisztasági meszelés, vagy egyéb fertőtlenítés is elkelhet.
Ellenőrizzük a tojóládákat is. Távolítsuk el az elhasznált almot, és helyezzünk bele friss szalmát, hogy a tojószezon elején, rendezett, tiszta fészek várja a tyúkjainkat.