Mire ügyeljünk a baromfik nevelési időszaka alatt?

A csirkék és a tyúkok nevelési időszaka nagyban függ a hasznosítási iránytól, ezért fontos, hogy ebből a szempontból is végiggondoljuk, mit akarunk a tenyészetünktől.

A tojástól a csibéig

Minden baromfi a tojásban kezdi a növekedést, tehát alapvetően már ekkor indul a nevelés. A keltetőben is gondoskodni kell a csibékről, mert ez talán életük legfontosabb fázisa, mikor is a legérzékenyebbek azokra a hibákra, melyek a fejlődésükkor, a keltetőben előfordulhatnak. Ha kotlósra bízzuk a keltetést, akkor levesszük a vállunkról a terhet, hogy 21 napig gondoskodjunk a csibékről, mielőtt azok meglátnák a napvilágot. A naposcsibék neveléséről már volt szó. Előnevelt korukig szinte minden típus hasonló gondoskodást és ellátást igényel.

3-4 hetes koruktól azonban nevelési irányuknak megfelelő elhelyezést és ellátást érdemes bevezetni. Ebben a korban sok esetben már nemek szerint szétválogathatók a csibék, melynek mind a húscsirke, mind a tojóállomány kialakításakor szerepe lehet.

Tenyészállományoknál 3-5 hetes korban, amikor már a tollasodás látható, válogathatók a következő tenyészegyedek, melyek a fajtára jellemző legszebb színezettel rendelkeznek.

Húscsibe-neveléskor rövid hizlalási időszakról beszélünk, mely napos koruktól számítva 8-10 hét.

Miből lesz a tojótyúk?

A jércenevelés időszaka kb. kétszer ennyi, 18-20 hét. A tojótyúkok nevelését 4 szakaszra osztjuk, napos kortól előneveltig, majd előnevelt kortól a mély almos nevelőistállóba telepítésig, innen a betelepítés időszakáig, mely kb. a 20. hétre esik. Ekkor a mélyalmos nevelőépületből betelepítik a tojóházakba, melyek vagy szintén mélyalmos, vagy ketreces elrendezésűek. Itt az első termelési év végéig tojnak, mikor is a legtöbb gazdaságban selejtezésre, illetve továbbértékesítésre kerülnek.

Thunder Circus / Flickr.com

(Forrás: Thunder Circus / Flickr.com)

Háztáji körülmények között általában előnevelt korukig a csibék zárt helyen vannak elhelyezve, és ha az időjárás is engedi, akkor a baromfiudvarban nőnek fel, termelésük végéig. Tenyésztojás-termelő állomány akár 2-3 évig is termelhet. Fajtatiszta állomány esetében változhat a nevelési és termelési időszak, mert némelyik fajta tulajdonságai eltérőek lehetnek. Vannak fajták, pl. a Brahma, mely tyúkjai és kakasai egyaránt kb. kétéves korukra érik el a teljes kifejlett méretüket.

A nevelési időszak tehát tág fogalom, mely függ attól, hogy még tojásban kerül hozzánk a csibe, vagy már napos korban, de a hasznosítási iránytól, az elhelyezéstől, sőt a takarmányozástól is, illetve fajtánként is változhat.

(Erről a témáról és számos tyúkfajtáról, valamint egyéb hasznos baromfitartási tudnivalóról is olvashat további részleteket Zsiros András: Tarajosvilág című kötetében, amely a kezdő és haladó tyúktenyésztők hasznos könyve.)