Galambmentés házilag

Több ezer galambász van az országban, mégsem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, miként kell megmenteni egy kis galambot, ha probléma alakul ki a szüleivel. Előfordul ugyanis, hogy a szülők valamilyen ok miatt az első pillanattól kezdve nem szívelik a kis újszülöttet. Ilyenkor azonnal közbe kell lépni, hogy életben tarthassuk a kicsit.

Jó pár évvel ezelőtt én is így jártam, és hirtelen nem volt más választásom, mint megpróbálni valamilyen úton-módon felnevelni a nálam magára maradt újszülöttet. Eleinte nem volt egyszerű, de hamar rájöttem a táplálás és a nevelés trükkjeire, így ma már minden bejáratottan megy, csak türelem és egy kis idő kell hozzá.

Ezen kívül az sem árt, ha a kis kedvencünk megmentéséhez beszerzünk néhány eszközt is. Én a következő kiegészítőket javaslom:

1. Mindenekelőtt egy keltetőt vagy valamilyen inkubátort, mert csak így tudjuk biztosítani a szükséges, állandó 35 fokos hőmérsékletet.

2. Másodsorban szerezzünk be többféle fecskendőt. Ezekkel, illetve a fecskendőkre húzott csövek segítségével fogjuk tudni a nyelőcsőbe juttatni a tápláló pépet. Az első 5-6 napon ez kizárólag papagáj péppel oldható meg. Ehhez először elegendő a 2 ml-es fecskendő, amelynek csövét kerékpár szelepgumival toldjunk meg (természetesen alapos tisztítás után). Ezzel a puha, vékony gumival semmilyen sérülést nem okozunk a nyelőcsőben.

DSC05183

Ezután fokozatosan áttérhetünk valamilyen nagyobb fehérjetartalmú csibe indítótápra. Ehhez viszont már nagyobb fecskendőt használjunk, például 50-100 ml-es űrtartalmút. A tápot meleg vízzel fel kell puhítani, nagyjából úgy, hogy „szószos állagú” legyen. A fecskendőre ilyenkor is húzzunk műanyag csövet, és akkor ezt a pépet is probléma nélkül le lehet engedni a nyelőcsövön, majd a felszívott tápot kinyomjuk a begybe.

Arra mindig ügyelni kell, hogy a kicsi galamb ne hűljön meg, és hogy olyan kis fészekbe helyezzük el, amelyikben a lába nem csúszik szét. Mint tudjuk, ilyen eset még a szülőkkel együtt is előfordul, ha nem kellően van kialakítva a fészek alja.

Pusztai Lajos Újszülött galamb mentése 3 - kisállattenyésztés.hu

Sok türelmet és kitartást kívánok mindenkinek a neveléshez, ami első látásra nehéznek tűnhet, de ha belejövünk, nagyon sok örömet jelent majd a kis galambokkal való törődés!

Pusztai Lajos
galambtenyésztő