Galambok bírálaton

Múlt heti cikkemben arról írtam, hogy mely egyedeket, milyen kiállításra vinni. Ezúttal a helyszíni bírálat menetéről ejtenék pár szót.

A megbízott bírálók általában 70 galambot bírálnak, ez a mennyiség lehet egy fajtából is, de akár 3-5 különböző fajta is. Ez mindig attól függ, hogy ki milyen szakvégzettséggel rendelkezik, és persze, hogy hány egyed érkezett egy bizonyos fajtából.

Nagy általánosságban (nem a hivatalos csoportosítás szerint) négy fajtacsoportba sorolhatjuk a fajtákat: alak-galamb, tollalakzatos, begyes illetve röp-galambok. Természetesen minden csoporthoz más és más szaktudás, szakértelem szükséges.

A bírálat előtt van egy szakmai összejövetel, ahol a bírálókat eligazítja az Elnök, és minden bíráló kézhez kapja a kiadható díjak listáját. Általában a kiadható díjak a mennyiségtől is függnek, de vannak felajánlott díjak is. Minden díj valaminek az elismerése, és tenyésztőjének sikerélményt, elismerést jelent.

Show racer idealizált képpel

Show racer idealizált képpel

A bírálati munka alapja a fajtaleírás ismerete! A fajtaleírástól való eltérést a bíráló a Bíráló lapon rögzíti. A bíráló munkája három részre osztható. Először csak szemrevételezés történik, ekkor még csak az állás, a forma és a kezelhetőség kerül górcső alá. Másodjára kivesszük a galambot a ketrecből és egy speciális fogással megvizsgáljuk a szerkezetét, a csontozatát, az izomzatát. A harmadik vizsgálat a legfájdalmasabb – a bírálók részéről -, amikor azt nézzük, hogy van-e olyan torzulása a galambnak, amelyért a versenyből ki kell zárni. Ilyen például az erősen ferde mellcsont, a görbe ujjak, a hibás szemek (amikor nem egyforma a két szem színe), stb.

Ez idáig a bírálati munkának a könnyebbik része. Ami nagyobb gyakorlatot, szaktudást igényel, az a minőségi sorrendbe helyezése a galamboknak. Öt minőségi kategória van: megfelelő, jó, igen jó, kiváló és kitűnő. A bírálatok 100 pontos rendszerben történnek, minden kategóriának meghatározott pontértéke van, ezekből jöhet ki elméletileg a 100.

Bíráló lap

Bíráló lap

A legmagasabban díjazottak kapják általában a Fajtagyőztes címet, ezek a Kiváló galambok. Abban az esetben, ha ezek között van egy kiugróan kiváló minőségű, akkor az a Kitűnő minősítést kapja, és akkor ez lesz a Fajtagyőztes. Hivatalosan adható még a Színgyőztes és a Tiszteletdíj is. A díjazást általában minden Klub maga határozza meg, de elmondható, hogy minden díjban részesülő galamb csúcsminőségű. A díjazások egymástól függetlenek, minden fajta megkapja a megadható díjakat.

Két korosztályban versenyeznek a galambok: fiatal és öreg, azaz egy évnél idősebb. Hat évnél idősebb galamb nem nevezhető a kiállításokra.

Pusztai Lajos

Mentés