Hogy vedlenek a galambok?

Gyakorlatilag bármilyen élőlényről beszélünk, minden fajnak a fajtái életük folyamán egy bizonyos vedlésen mennek keresztül, ami a szárazföldi élőlényeket illeti. Én most a tollasakról, azon belül is a galambok vedlésével kapcsolatban szeretném megosztani ismereteimet, illetve tapasztalataimat.

1. sz. kép (fotó: Pusztai Lajos)

1. sz. kép (fotó: Pusztai Lajos)

A galambok is, mint általában minden madár, a tollazatukat, tollruhájukat minden évben lecserélik újakra. A vedlést minden fajtánál az időjárás, a hőingadozás befolyásolja, amelyeket az évszakok változása idéz elő. A toll valójában megkeményedett szaru. A szervezeten belül a tollak kihullását a pajzsmirigy hormonja indítja el.

A galambok teljes vedlése egész évben folyamatosan megy végbe. Az idős, azaz egy évnél idősebb galambok és a fiatalok vedlési folyamata nem egyforma. A fiatalok vedlése általában nem történik meg a kelés évében, mert az élettani folyamatok más szabályzáson mennek keresztül, mint az időseké.

Hogyan is néz ki a tollváltási folyamat: A kikelt kisgalamb pehelytollakkal (ami valójában nem toll) kel ki a tojásból, melyek a pár nap múlva a kinövő tollak hegyén marad egy bizonyos ideig és utána lehullik. (1. sz. kép)

2. sz. kép (forrás: Galambtenyésztők kézikönyve, szerk.: dr. Horn Péter, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1991.)

2. sz. kép (forrás: Galambtenyésztők kézikönyve, szerk.: dr. Horn Péter, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1991.)

A tollazat általában 20 napos korukra teljesen kinő, és utána tovább erősödik, fejlődik. Az első tollat a fiatalok a szárnyukból hullajtják el kb. a születésük utáni 50. nap körül (2. sz. kép), és ez így folytatódik aztán 3 hetenként. Ez a vedlési folyamat nem egyforma, fajtánként kis eltérés lehetséges. Mint a mellékelt ábrán is megfigyelhető, a korai fiataloknál a vedlés elérheti a 80-90 %-ot az év végére.

Az idős galamboknál a vedlést más szabályok irányítják. Nagyban hatással van a tollváltásra a szaporodási időszak kezdete. A kétféle tollazat közül – nagy és kis tollazat – a nagyobbikkal kezdődik vedlés. A nagy tollak a szárny és farok tollai. A szárnytollakat evezőknek, míg a farok tollait kormánytollaknak nevezzük. Az evezőtollakat három néven ismerjük, úgy mint első-, másod- és harmadrendű evezők. A valóságban azonban a vedlés szempontjából a harmadrendű evezőket nem vesszük figyelembe. (3. sz.kép.) A kis tollaknak két változatuk ismert: a fedő tollak és a pehelytollak.

3. sz. kép (forrás: Teremi Gábor: A galamb; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.)

3. sz. kép (forrás: Teremi Gábor: A galamb; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.)

Mint az ábrán jól szemlélhető az elsőrendű evezőkből 10 db, a másodrendű evezőkből 12 van. A vedlési folyamatot a 4. sz. ábra mutatja. Időrendileg a másodrendű evezők és a kormánytollak vedlése akkor kezdődik, amikor az első rendű evezők – belülről számozva – kidobják a harmadikat. A karevezők – másodrendű – kihullása szabálytalanul megy végbe, ellentétben az elsőrendű és a kormánytollak vedlési folyamatával. A két szárny azonos tolla egy időben hullik ki. A tollak váltása akkor történik, amikor az előző toll kinövése elérte a teljes hossz ¾ részét.

4. sz. kép (forrás: Teremi Gábor: A galamb; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.)

4. sz. kép (forrás: Teremi Gábor: A galamb; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.)

A kormánytollak 12 tollból állnak, jobbról és balról is 6-6 db. Ennek azért van jelentősége, mert a vedlés folyamán jobbról is, balról is az azonos számú toll egy időben hullik ki. Ilyen vedlés mellett a galambok nincsenek akadályozva a repülésben. A farok vedlése belülről kezdődik meghatározott sorrendben (5. sz. kép).

5. sz. kép (forrás: Teremi Gábor: A galamb; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.)

5. sz. kép (forrás: Teremi Gábor: A galamb; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.)

Amikor a 8-ik evezőtoll is kihullik, nagyjából augusztus közepén, akkor kezdődik meg az igazi nagy vedlés, amelynek megindulását a fej és a nyak tollazatának kihullása jelzi. Ez a folyamat eltarthat két hónapig is, de van, amelyik hamarabb befejezi a tollváltást. Nagyjából azt mondhatjuk, hogy novemberre a galambok újra teljes tollazattal rendelkeznek. Azoknál a galamboknál-melyeknél nincs rendes vedlés ott meg kell vizsgálni a tartási körülményeket.

Jó tanács:

A szakkönyvekből és tapasztalatból tudom, hogy a tollasok a vedlés idején nagy stressznek és megterhelésnek vannak kitéve. Ezért már júliusban ajánlott féregteleníteni és a tollazatot tetű ellen kezelni. Ezek a szerek a szaküzletben beszerezhetők, kinek-kinek pénztárcája szerint.

A magkeveréket úgy kell össze állítani, hogy túlsúlyban legyen az aminosav és az olajos magok mennyisége. Napraforgómagot én gyakorlatilag nem adok a galambjaimnak, hanem inkább hidegen sajtolt kukoricaolajat öntök a keverékre. Ezt este megcsinálom és reggelre a mag felszívja, így szép tiszta pormentes keveréket kapnak a madarak.

Mennél többféle magból áll a keverék, annál jobb. Nem szabad a madarakat túletetni! Nálam jól bevált gyakorlat, hogy csak annyit kapnak, amennyi reggelre teljesen kiürül a begyükből. Természetesen a sok meszet tartalmazó ásványi anyagokról sem szabad megfeledkezni. Mint említettem, én olajozom a magokat és ilyenkor, vedlés idején meg különösen az olajos magra zoolitot szórok vagy valamilyen meszes port. Sok tenyésztőtársam ilyenkor valamelyik magasabb fehérje tartalmú tápot is ad a keverékhez. Természetesen, aki nem akar vagy nincs elég ideje ezeket megcsinálni, azok készen is vehetnek, melyekből szintén több választási lehetőség van.

Pusztai Lajos