Hogyan oltsuk biztonságosan a galambjainkat?

A galambok őszi vedlését követően nemcsak a fészekbontás kérdéseit kell megfontolni, ahogyan arról múlt heti cikkemben kitértem. Hanem gondolni kell arra is, hogy madarainknak meg kell kapni a kötelező védőoltást. Kiállításokra ugyanis csak úgy mehet a galambunk, ha megkapta az éves, Paramyxovírus elleni oltást.

Jómagam oltok herpesz vírus ellen is, ami azért sem bonyolult, mivel kapható egy kombinált vakcina, amellyel egyszerre kétféle védőoltást adhatok a galambjaimnak. A védőoltás beadásánál figyelni kell arra, hogy csak egészséges madár kaphatja meg, mert az immunrendszerének amúgy is nagy kihívást jelent, és az esetleges lappangó betegség tüneteit felerősítheti!

Nálam bevált az, hogy oltás előtt 5 napig antibiotikumot itatok velük, mialatt az ásványi anyagot el kell venni, mert a szerben lévő kalcium befolyásolja az antibiotikum felszívódását, hasznosulását. Ilyenkor jó egy széles hatásspektrumú antibiotikumot választani, olyat, ami más betegség ellen is hatásos, mint például a Szalmonella. Apró technikai trükk, hogy

ezen öt nap alatt minden nap friss vízben készítem el a gyógyszert, és hogy minél szomjasabbak legyenek a galambok, már délután kiveszem az itatókat.

Így az antibiotikumos vízből mindegyikük jó eséllyel egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt el. Az öt nap leteltével 3 napig egy probiotikumot itatok velük, mert ez a szer – akárcsak az embereknél – helyreállítja a bélflórát. Nem szabad elfelejteni, hogy az ötnapos antibiotikumos kúra a bélflórában megtalálható káros baktériumokkal együtt az egészségeseket is elpusztítja.

A probiotikum itatása után körülbelül egy héttel magam leoltom a galambjaimat (a fiam fogja meg őket). Ezelőtt az időjárást is figyelem, mert észrevettem, hogy szerencsésebb, ha szép, napos időben kerítek sort erre a műveletre. Sokakkal ellentétben én nem a nyakba oltok. Évekkel ezelőtt így csináltam ugyan, de mindig akadt veszteség. Viszont mivel normál műanyag fecskendőt használok, megfigyeltem, hogy a mellizomba való oltás szerencsésebb. Amióta így csinálom, nem volt elhullásom.

A vakcinát a hűtőből való kivételt követően felmelegítem a megfelelő hőmérsékletre, és folyamatosan figyelem, hogy ha már hűlni kezdene, ismét meleg vizes pohárba rakom kis időre.

Az oltáshoz pedig a lehető legvékonyabb tűt használom, hogy minél kisebb stresszt okozzak a madaraimnak.

Ehhez általában a 18 G a jó átmérő, amin ez a sűrű konzisztenciájú vakcina még átmegy.

Amikor a védőoltások alkalmával kézbe kerülnek a galambok, alaposabban szemügyre veszem őket, és elvégzem még az exo-endo paraziták elleni kezeléseket is. Általában Ivermectin- és Fenbendazol-származékokat használok. Pávagalambnál elég fajtaspecifikus betegség a tollcséveatka jelenléte, amitől szintén az említett gyógykészítményekkel tudom megszabadítani őket. A kezelést 10 nap múlva, a kórokozó / élősködő életciklusának megfelelően megismétlem. A galambot kézben tartva a lábakra is nagy hangsúlyt fektetek, előfordulhat úgynevezett óvantagos meszes láb, amit szintén rovarölő készítménnyel lehet kezelni. A tél folyamán egyébként heti rendszerességgel vitaminokat, almaecetet, fokhagymás vizet, gesztenyekivonatot isznak a galambjaim. Valamint 3 havonta külön készítményt adok nekik a Trichomonas nevű betegség megelőzése érdekében.

Szabó Zoltán ©

A szerző honlapja és elérhetősége: www.szabozoo.5mp.eu