A keltetőgépek és fajtáik

A baromfitartók, azon belül is azok számára, akik baromfik szaporítását is célul tűzték ki, a keltetőgépek jelenthetik az egyik legjobb megoldást. Arra nem számíthat a baromfitartó, hogy mindig rendelkezésére áll majd egy vagy több kotlós, mely egyidejűleg képes több tíz, vagy esetleg száz csibét kikelteni. A keltetőgépeknek több típusa és fajtája létezik, így mindenki találhat számára megfelelő, és pénztárcájának is kedvező keltetőgépet. Vannak kisebb kapacitású, néhány tíz darab tojás keltetésére alkalmas keltetőgépek, melyek kisebb háztáji állományhoz elegendőek.
Léteznek kisebb szekrényes keltetőgépek, melyek 50-500 db tojás keltetésére is alkalmasak, majd olyan nagyobb, szekrényes keltetők, melyek 500-5000 db tojás keltetésére alkalmasak, végül a keltetőtermek, melyek kialakítástól függően akár több tízezer tojás keltetésére is alkalmasak.

Asztali keltetőgépek

Ezek a gépek a kis létszámú keltetés legalkalmasabb eszközei. Kezelésük viszonylag könnyű, bárhol elhelyezhetők, és megfelelő odafigyelés mellett jó arányban keltethetők bennük a csibék. Legtöbbjük néhány tíz darab tojás keltetésére alkalmas, kb. 100-150 db tojásig. Vannak olyanok, amelyek forgatómű nélküliek, vannak, amelyek kézi fordítóművel rendelkeznek, és vannak, amelyben motoros fordítómű található. A fordítómű nélküli gépek esetében a gép alján található rácsra helyezzük a tojásokat. A rács alatt, a gép alján, bordázott folyosókat alakítanak ki, melybe vizet kell tölteni a páratartalom biztosítása miatt. A rácson elhelyezett tojásokat kézzel, egyenként kell majd forgatnunk. Érdemes megjelölni a tojásokat, hogy biztosak legyünk benne, hogy megfordítottuk mindet. Némelyik gépben tojásbölcsők vannak, melyek össze vannak kapcsolva. Ezeken a gépeken kívül egy kart találunk, amit két irányba fordítva forgathatunk, 45°fokban egy mozdulattal a tojásokat. Ezek a gépek ma már elérhető áron vannak.

Szekrényes keltetőgépek

Ezek kisebb változatai, kapacitásukban közel azonosak az asztali gépekkel, de lehetnek 500 db tojás befogadására képesek is. Ezek legtöbbje már fordítóművel van ellátva. A fűtőegység is sok esetben automata, mely a beállítást követően minden körülmények között tartja az adott hőfokot. Ezekben lehet több szinten, egymás felett elhelyezni a tojásokat. Az ilyen gépek kialakítása ezt lehetővé teszi, mert úgy vannak kialakítva a szellőztető és a keringető ventilátorok, hogy azok azonos hőfokú levegőt és páratartalmat tegyenek lehetővé a gép minden pontján. A szekrényes gépek kissé drágábbak, mint az asztali változatok, de hogy melyiket választjuk, az nemcsak a  pénztárcánktól függ, hanem attól is, hogy milyen gyakran, és mekkora kapacitással fogjuk használni a gépet.

(Erről a témáról, valamint egyéb hasznos baromfitartási tudnivalóról is olvashat további részleteket Zsiros András: Tarajosvilág című kötetében, amely a kezdő és haladó tyúktenyésztők hasznos könyve.)