A nyúltartás alapkérdése: hobbi vagy tenyésztés?

Akár gyermekkorban, akár felnőttként gondolkodunk a nyúltartás lehetőségein, először is ki kell választanunk, melyik fajtával, szeretnénk foglalkozni, mit szeretnénk kezdeni az állatainkkal. Hobbi szinten tartanánk egy-két példányt, esetleg húsfajtát vágás céljából, vagy eltervezzük egy komoly tenyészet kialakítását. A nyúltartás komoly felelősséggel jár, költséges, épp ezért érdemes jól megfontolni mielőtt belevágnánk. A Kisállatenyésztés.hu e témában írt első posztja ezeknek a kérdéseknek az eldöntéséhez szeretne néhány gondolattal segítséget nyújtani.

Mindenekelőtt a nyúl vagy nyulak, elhelyezését kell megtervezni. Ha van az elhelyezésükhöz megfelelő helyiség (egy zárt melléképület, használaton kívüli istálló, stb.), vagy netán a szabadban tartanánk állatainkat, mindenképp elő kell készíteni a kedvenceink fogadására. Az ezzel kapcsolatos kérdésekről később külön posztban is írunk. Ha alkalmas helyet találtunk, döntsük el milyen célból, vásárolunk majd házinyulat. Vásárolhatunk kizárólag kedvtelésből, egy vagy több állatot, melyeket házi kedvencként tarthatunk és sem kiállításra, sem tenyésztésre, de legfőképp nem levágásra szánjuk a kedvenceket. Manapság gyermekük részére is sokan vásárolnak kisállat kereskedésekben, börzéken, piacokon egy-egy kisebb vagy törpe fajtát, amelyek alkalmasak házi kedvencként kiváltani a tengerimalacot vagy az aranyhörcsögöt.

 

Ha hobbiból tartjuk, vagy a gyereknek kell kedvenc

A kisebb fajták lakásban is kiválóan tarthatók, ám ha nagyobb fajtát szeretnénk, akkor válasszunk helyet a lakáson kívül, akár egy erkélyen, teraszon vagy az udvar szélcsendes részén. Egy-két nyúl tartása nem okoz nagyobb gondot, viszonylag kevés kiadással jár, de emellett egy kis odafigyeléssel, törődéssel könnyen kézhez szoktathatók, és egy család kedvenceként évekig kellemes időtöltést szerez gondozójának. Ha pedig párban tartjuk, akkor akár még számos utóddal meg is ajándékozhat minket. Mióta a törpenyulak megjelentek, attól kezdve főleg Európa nyugati országaiban a hobbiszerű nyúltartás meghódította a családokat és külön klubok alakultak, olyan társulások, akik csak egy kis közösséghez szerettek volna tartozni, néha megvitatni kedvenceik viselkedését, szaporulatát, egészségügyi gondjait,

általában nevet is adnak nyulaiknak, sőt egymás állatait is név szerint ismerik, és kellemes perceket,

órákat töltenek együtt, eljárnak egymáshoz nyúllátogatásra. Hazánkban is alakultak már hasonló közösségek, vannak egy-egy fajtának klubjai és olyan baráti társaságok, akik, még ha nem is fajtatiszta tenyésztéssel foglalkoznak, figyelemmel kísérik a nyúltenyésztés helyzetének alakulását, fejlődését és az újdonságokat fórumokon, találkozókon és manapság egyre inkább az interneten vitatják meg.

Christine / Flickr.com

(Forrás: Christine / Flickr.com)

Sokan a kezdeti kevert állományukat lecserélik fajtatiszta tenyésznyulakra, de tudni kell, hogy bizonyos keresztezett szülőpártól származó utódok, még ha így már nem fajtatiszták is, sokszor ellenállóbbak, és jobb termelőképességük lehet. Régebben a legtöbb vidéki háztartásban, több más állat mellett, nyulakat is tartottak, melyeket egy kis zöld és konyhai hulladékon felneveltek, az egész családnak ízletes húst biztosítottak. Az elmúlt évtizedekben már a szőrme és a gerezna is fontos szerephez jutott, ezért erre a célra alkalmas fajtákat is tartottak, ami bevételi forrást, sőt akár megélhetést is biztosítottak.

Manapság már nincs igazán piaca a nyúlszőrmének, mivel előtérbe kerültek a jó minőségű műszőrmék.

Ezért a tenyésztők többsége vagy saját célra, vágásra, vagy fajtatiszta tenyésztésre tartanak nyulakat.

A 80-as 90-es években még a leadásra értékesített nyulak a húspiacon jelentős számban voltak jelen. Ma már a nyúlfelvásárlás háttérbe szorult, a kisgazdaságok illetve 10-20 anyás állományok nem képesek fenntartani magukat. A jelenlegi húsértékesítés leginkább a külföldi piacokra történik melyeket kiváló termelőképességű fajtákkal, tudnak kiszolgálni azok a gazdaságok, amelyek igen komoly állománnyal rendelkeznek.

 

Aki tenyészteni szeretne

Aki viszont az állatszeretetéből adódóan olyan kisállattal szeretne foglalkozni, amely a család minden tagjának elfoglaltságot, kikapcsolódást jelent, azoknak kiváló alternatíva a házinyúl (fajtától függetlenül). Ha kialakítunk egy igazi kis hobbiszintű tenyészetet, akkor előbb utóbb megtaláljuk a hozzánk hasonló érdeklődésű állatbarátokat (tenyésztőket), megvitatjuk a napi problémákat, sikereket, állatainkkal kapcsolatban, a siker érdekében internetes
fórumokat látogatunk, szakkönyveket olvasgatunk, hogy állatainkat a lehető legjobb tartási körülmények mellett a legmegfelelőbb takarmányozással egészségben neveljük.

Ha kedvenc hobbink tényleg örömet okoz, és szép állományt tartunk, már csak egy lépés az, hogy szeretnénk megmutatni másoknak is, és szakemberek szemével nézve, bírálatra vinni nyulainkat, hogy egy-egy kiállításon esetleg sikereket érjünk el. Az ember életében bármely területen is tevékenykedik, akár munkájában vagy magánéletében, de akkor is, ha csak a hobbijáról van szó, fontos hogy megismerje az eredményét. Egy tenyésztőnek az elismerés az, ha az állatai jól szerepelnek a kiállításokon.

Azok a tenyésztők, aki folyamatosan figyelemmel követik és járják a kiállításokat, fejleszthetik tudásukat a szakma rejtelmeiről, új baráti kapcsolatokat létesíthetnek,

és vérfrissítés céljából jó minőségű tenyészállatokat vásárolhatnak.

Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy a nyúltenyésztés, akár kedvtelésből, hobbiból húscélú vagy tenyész-irányú mindenképpen sok gondoskodást igényel, költségekkel jár, és sok elfoglaltságot követel meg az állattartótól. Ha valaki ennek ellenére kedvet kap nyulakkal való foglalatossághoz, kitartó, elszánt és lehetőséget lát egy kis háztáji tenyészet kialakításában.  Tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy vágjon bele. A nyúltenyésztés sok örömet okoz, és mindenképp olyan egy olyan állatfajjal foglalkozhatunk, amely nagy utat jár már be a háziasításától kezdve a mai hobbiszinten tartott nyulakig. Eközben tartották húsáért, prémjéért, gereznájáért, míg sok helyen a kezdetek óta csak kedvtelésből.

(Ha bővebben szeretne olvasni a nyúltenyésztés részleteiről, szeretné megismerni a különböző fajtákat, keresse a szerző könyvét, a Hobbinyúltenyésztést.)