A nyúltenyésztés alapjai: egy kis élettan

A sikeres nyúltartás, tenyésztés egyik fontos eleme, hogy ismerjük a nyúl szervezetének működését. A nyúl elhelyezését és takarmányozását akkor tudjuk az igényeket kielégítve biztosítani, ha tudjuk mik állatunk biológiai
igényei, és ismerjük a létfontosságú szerveinek felépítését. Ezért most néhány gondolatban összefoglalom, mit kell mindenképpen tudni a nyulak élettani működéséről.

Folyadékháztartás

A nyúl szervezetének víztartalma a korától függően változik. Az újszülött állatok szervezete kb. 10%-kal, míg a felnőtt nyulaké kb. 30%-kal kevesebb vizet tartalmaz, mint a magzaté a méhen belül. Vagyis az állatok vízfelvétele a testsúly növekedésével arányosan a szopós kortól a felnőttkorig csökken. Szopós korban a nyúl, mint minden más emlős, az anyatejből fedezi a folyadékszükségletét. Ahogy növekszik az állat, arányaiban kevesebb vízre van szüksége, viszont nő a takarmányból felvett fehérje és ásványi anyag szükséglete. A szervezetben keringő vér az állat testsúlyának kb. 6%-ának felel meg, de az állat kivéreztetésekor ennek csak kb. a fele távozik.

A vér keringetésére a nyúlnál is a központi szerv a szív, melynek a súlya az állat testsúlyának mintegy 0,3-0,4 %-át teszi ki. Minthogy a szív az egyik legfontosabb szerv, fontos hogy egészséges legyen, és a nyúlnál, ha nagyobb a szív könnyebben el tudja látni a szerveket vérrel. Ezért ha lehetőség van rá, hogy

egy-egy vágásnál mérjük meg a szív súlyát grammban, és az élősúlyhoz viszonyítsuk, hogy szelektálni tudjuk a kisebb szívsúlyú egyedeket.

A nagyobb szívsúlyt részben az utódok is örökölhetik. A házinyúl szíve percenként 140-160-at ver, idősebb állatoknál 80-100-at.

A szív mellett a nyúl másik nagyon fontos szerve a vese. Mivel a nyúl gyakorlatilag nem tud izzadni, bár rendkívül kevés verejtékmirigye azért van (ezek elenyészők), a vízkiválasztásban szinte nem is vesznek részt. Ezért a vesékre hárul az a feladat, hogy a nyúl vízháztartását fenntartsa. A vesék súlya egy 4 kg-os nyúlnál kb. 32 gramm összesen, ami az állat súlyának kb. a 0,6-0,8%a. Ehhez képest a vesék saját súlyuknak minden grammja óránként a saját súlyuknak 4-6 szorosát, kitevő vizeletet választ ki. Így a nyúl napi 100-150 ml vizeletet ürít. Mivel a vesék ilyen aktív működést végeznek, ezért érthető, hogy percenként mintegy 2-2,6 ml vér áramlik át rajtuk. A vesék tökéletes működéséhez elengedhetetlen az állat kiváló egészségi állapota, és a megfelelő tartási körülmények. Láthatjuk tehát, hogy miért fontos az állatokat a nagy melegtől, széltől, és a nedves nyirkos környezettől óvni.

Légzés és emésztés

A légzés központi szerve a tüdő. Normál körülmények között a nyúl percenként 10-30-szor lélegzik. Ha meleg levegőtlen helyen van, akkor a légzésszám 50-60 is lehet percenként, ami terheli a szívet és a veséket is, így oxigénhiány és kiválasztási problémák léphetnek fel.

A nyúl gyomra együregű, összetett gyomor. Az elfogyasztott takarmány rétegződik benne, ezért huzamosabb ideig nem ürül ki hasonlóan a lóéhoz. Az emésztőszervének ezt a hátrányos tulajdonságát még az sem egyenlíti ki, hogy más növényevőkhöz hasonlóan a bélcső hossza a testhossz 9-10 szerese. A vakbele is a hasonló a lóéhoz, a testnagyságához képest igen nagy. Itt a vakbélben és a vastagbél egy részében baktériumok bontják le a nyersrostokat. A nyúl vakbelének elengedhetetlen a megfelelő teltség állapota, ehhez szükséges a jelentős mennyiségű nyers rost. A nyúl ugyan szívesen megrág és elfogyaszt lágyabb takarmányokat is, de

a rostban gazdag takarmányozás elengedhetetlen, hogy az állat jóllakottnak érezze magát, a gyomor és a belek megfelelően működhessenek,

így egészségben tarthassuk a nyulat és a fogak is megfelelően, kopjanak.

A megfelelő táplálék összeállítása tehát az egyik legfontosabb eleme a nyúltartásnak, mégis a nyúl, mint ahogy a ló is gyakran szenved különféle gyomor és bélbántalmakban, felfúvódásban, kólikás zavarokban. A takarmány elég lassan halad át az emésztőrendszeren, gyakran 5-6 nap is kell, hogy az emésztetlen részek távozzanak. Ezért gyakori lehet a bélsárpangás, de ezzel ellentétben a gyomor és bélhurut is komoly problémát okozhat.

(Ha bővebben szeretne olvasni a nyúltenyésztés részleteiről, szeretné megismerni a különböző fajtákat, keresse a szerző könyvét, a Hobbinyúltenyésztést.)

Borítókép: Vincent van Zalinge / Unsplash.com