A szárnyasok szállítása

Az állatok szállítása sok esetben elkerülhetetlen. Ez természetes részét képezi az állattartásnak. Olykor gazdát cserélnek, vagy vágásra szállítjuk őket. Nagyobb háziállatok szállítása (pl. Szarvasmarha, ló, de még a, sertés is) nem annyira egyszerű folyamat. Több embert, és megfelelő járművet igényel. A baromfifélék esetében legtöbbször nem okoz gondot, de azért néhány szempontot tartsunk szem előtt. Kezdjük a napos állatok szállításával. Napos kacsákat, récéket, libákat igyekezzünk olyan ládában szállítani, amelynek az alján, illetve az oldalán nincsenek rácsok, vagy azok nagyon apró lyukúak. A kis állatok feje, lába, semmiképp se tudjon beszorulni. A szállítóláda méreténél vegyük figyelembe mennyi apróságot viszünk benne, és, hogy mekkora távolságra szállítjuk. Rövidebb távon nem okoz gondot ha kicsit sűrűn vannak, de annyira ne zsúfoljuk túl a ládát, hogy egymást tapossák. Hűvösebb időben szállíthatjuk őket olyan ládában is, mely zárt, mivel a napos állatok oxigénigénye még igen csekély. Természetesen ezt csak rövid távolságra való szállításkor tegyük, illetve akkor, ha időnként a fedelet felnyitva friss levegőt juttatunk be. Nagy melegben ezt kerüljük, mert igaz nem sok oxigént használnak el, de zárt térben meleg környezetben rendkívül befüllednek a kis állatok.

Napos szárnyasok szállításakor a szállítódoboz aljára terítsünk puha faforgácsot vagy szénát, melyen kissé komfortosabban érzik magukat, és a számukra amúgy is elég stresszes szállítás ideje alatt nyugodtan le tudjanak ülni. Nagyobb létszámban napos kacsákat, libákat, csak zárt rakterű, szellőztethető teherautóval szállítsunk, ahol a külső hőmérséklet függvényében, megfelelő meleget is tudunk biztosítani számukra. A tyúkfajtáktól eltérően a víziszárnyasoknál nem jellemző, hogy a téli hónapokban napos állatok cseréljenek gazdát. A kora tavaszi vagy a késő őszi időszakban, de akár nyáron is jöhet viszont egy-egy hűvösebb, szelesebb nap mikor pont útra kelnénk a hőn áhított szállítmánnyal. A szállítóládát, ha csak nem teljesen fedett műanyag, ne engedjük megázni. A napos libákat, kacsákat, ne tegyük ki szélnek, huzatnak, mert ezekre rendkívül érzékenyek. Előnevelt kislibák, kiskacsák esetében is meghatározó tényező szállításkor a létszám.

A két-három hetes kacsák igen elevenek, és sokszor félénkek. Szállításukra célszerű hullámkarton dobozt használni. Egy 60×40 cm-es dobozba, 6-8 db kis állatnál ne tegyünk többet. Kislibából pedig 4-5 db-ot. Mindenképp figyeljünk arra is, hogy a doboz elég magas legyen, főleg kislibák esetében, ne csak fekve tudjanak elhelyezkedni. Szállítás szempontjából lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik, hisz az állatok szűk helyen kevesebbet, vagy nem is mozognak, de számukra ez rendkívül kényelmetlen lehet. Kifejlett állatok esetében a szállítás sokszor már nem szállítóládában történik. Testméretükből adódóan (pl. egy kifejlett liba 4-6kg), ládában szállítva maximum egy-egy példánnyal számolhatunk ládánként. Ez a megoldás rendkívül helyigényes. Ezért nagyobb egyedszám szállításakor egy rácsozott kalodát, vagy ráccsal zárt platós teherautót is használhatunk, amelyben egy térben több példány is jól megfér és könnyen szállítható. Természetesen egy kisebb utánfutó is felkészíthető ilyen szállítmányra. Egy dologra itt is ügyeljünk. A menetirány szerinti első oldal legyen zárt, vagy takarjuk le úgy, hogy a menetszél ne érje közvetlenül az állatokat. Vidéken bevált gyakorlat, hogy a nagyobb madarakat a lábuknál összekötve szállítják. Igen. Ez rövidebb távon lehet megoldás, mivel a szárnyasok abban a kényelmetlen pózban órákig nem érzik jól magukat. Viszont ha vergődni kezdenek, akkor a szárnyaikban, vagy más testrészükben is kárt tehetnek. Néha vászonzsákokban is szoktak szállítani nagyobb testű madarakat. Ez is szóba jöhet, de itt is van mire ügyelni.