Hol tenyésszük a házinyulat?

A nyúltartás talán egyik, ha nem a legfontosabb kérdése az elhelyezés. Amennyiben eldöntöttük már, hogy milyen fajtával vagy fajtákkal szeretnénk foglalkozni, el kell döntenünk azt is, hol fogjuk elhelyezni az állatainkat. Nyúltenyésztési sorozatunknak ebben a részében az általános kérdéseket járjuk körben, majd sorban a részletesebben is kitérünk a beltéri és a kültéri elhelyezés szabályaira és buktatóira.

Beltér vagy kültér?

Mindenekelőtt az a legfőbb kérdés, hogy esetleg a lakásban, vagy az udvaron szabadban, illetve zárt helyiségben tartjuk majd a nyulainkat. Ennek eldöntése az első szempont az elhelyezésnél. Feltételezhető viszont, hogy az óriás vagy nagytestű állatokat nem igen tartanánk lakásban. Bármilyen helyiségben tartsunk is nyulakat, tudni kell azt is, hogy mekkora állományt tervezünk, és azt, hogy az a hely az év minden szakaszában alkalmas-e a nyúltartásra, valamint az állatok igényeit minden szempontból kielégítik-e.

Az elhelyezés megtervezésekor arra is figyelni kell, hogy az állatok kényelmén felül az egészséges állatok nevelését, a betegségekkel szembeni védekezését és megelőzését, valamint az állattartó kényelmes munkavégzését tegye lehetővé. A gazdasági nyúltenyésztés a nyúl igényeinek minimális betartására szorítkozik. A húsnyulat tartó telepek korábban kb. 1/2 négyzetméteren 3-4 állatot is hizlaltak, és a többszintes ketrecek betöltötték az erre a célra kialakított istállókat. Ma már az állatvédelmi törvények, és az állatvédő szervezetek hatására, megkövetelik a humánus állattartást, bár vannak olyan nézetek is, melyekkel az állattartók nem értenek egyet, és amelyeket a különböző kutatások is alátámasztanak.

Vita a rácsokról

A legfőbb vita a rácspadlón való tartásról alakult ki, amely mellett számos érv szól, de bőven vannak ellenérvek is. Az állatvédők megszüntetnék a rácsokat, de egyes kísérletek azt bizonyítják, hogy bizonyos esetekben a nyulak igenis jól érzik magukat a rácspadlón. Az ehhez hasonló viták biztosan a jövőben is folytatódnak, de a legfőbb cél mégis, hogy a nyulak a lehető legjobb, legoptimálisabb körülmények között tölthessék mindennapjaikat.

Ewen Roberts / Flickr.com

(Forrás: Ewen Roberts / Flickr.com)

Bevezető a módszerekbe

Számos tartási és elhelyezési módszer ismert. Országonként, tájegységenként, de tenyésztőként is változhatnak az elhelyezési módszerek és technikák, különbözőek a szokások, amire a tenyésztők esküsznek. A következőkben meg fogjuk vizsgálni, hogy a különféle elhelyezési és tartástechnológiák közül melyek azok, amelyek a nyúltartók rendelkezésére állnak, melyek a humánusak, melyek kényelmesek, és milyen előnyei vagy hátrányai lehetnek a különböző elhelyezési módszereknek. Ezek közül mindenki a számára kedves, és a körülményeihez képest legmegfelelőbb elhelyezést választhatja, de mindig tartsuk szem előtt azt, hogy nyulakat tartani nem szabad mindenáron, csak az alapvető követelmények, betartásával lehet.

A részletekre következő részünkben térünk ki.

(Ha bővebben szeretne olvasni a nyúltenyésztés részleteiről, szeretné megismerni a különböző fajtákat, keresse a szerző könyvét, a Hobbinyúltenyésztést.)

One Reply to “Hol tenyésszük a házinyulat?”

  1. Pingback: Hogyan tartsunk nyulat az udvaron? - Kisállattenyésztés

Hozzászólások lezárva.