Nyulak beltérben, avagy hogyan helyezzük el az állományt zárt térben

A kültéri ketreces tartás egy korábbi posztban való ismertetése után a beltéri tartással is fontos foglalkozni. Ennek több változata is ismert. A legegyszerűbbel kezdeném. A szabadban használt ketrecek, nyúlólak megfelelőek a belső elhelyezésre is, annyi különbséggel, hogy itt már a ketrecek oldalai akár teljes egészében rácsosak is lehetnek. Amennyiben van megfelelő területünk, akár az udvar végén, akár egy már meglévő zárt melléképület, megtervezhetjük a ketrecek és az állatok betelepítését. Ha csak egy üres területünk van, akkor sajnos elengedhetetlen az anyagi beruházás.

A zárt helyiség tervezése

Először is olyan zárt helyiséget tervezzünk, amely vagy később bővíthető, vagy már kezdetben is alkalmas lenne a tervezett állomány elhelyezésére. Amennyiben egyéb külön helyiségünk nincs, akkor be kell kalkulálni a takarmányok és egyéb, az állattartáshoz szükséges kellékek elhelyezését is. Olcsóbb megoldás lehet, a meglévő anyagokból összeállított épület, melynek anyaga lehet fa, pala, stb. A fém és lemez felületekre figyeljünk, mert ezek télen hideget, nyáron meleget sugároznak.

Ha nincs megfelelő anyagunk, akkor célszerű egy legalább 4×4 cm-es zártszelvényből elkészíteni egy keretet, amelyet OSB lapokkal burkolunk, a tetejét pedig időtálló palával befedjük. Ha költségeink engedik, akkor viszonylag olcsó hungarocell táblákkal szigetelhetjük az oldalakat, és a tető belső oldalát.

A nyílászárók

A tervezésnél ügyeljünk a nyílászárókra is. A házinyulak nem szeretik az erős fényt, ezért az ablakokat úgy helyezzük el, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon a helyiség, de lehetőleg ne tűzzön be a nap. Az ablakokat lássuk el szúnyoghálóval, a rovarok távol tartása érdekében. Az ajtó akkora legyen, hogy kényelmesen tudjunk rajta közlekedni, akár a trágyahorhó kiskocsival (talicskával) is. A helyiség lehetőleg minél zártabb, résektől mentes legyen. A padlót igyekezzünk betonnal, vagy téglával borítani, hogy a tisztítás a lehető legkönnyebb legyen. A szilárd burkolatú padló viszonylag pormentesen tartható.

A helyiség területe meghatározza, hogy mekkora állományt tervezhetünk. A magasság legalább 2 méter legyen, de ha pl. 4 szintes ketrecsorral számolunk, akkor legalább 2,4 m magasság kell. Zárt helyen tartáshoz kaphatók kész, minden igényt kielégítő ketrecek, melyek kialakítása alkalmas a trágyaelvezetésre, és a könnyedén ráhelyezhető ellető ládák használatával a több generáció kiszolgálását szem előtt tartó nyúltartásra is.

(Egy későbbi posztunkban konkrét példákat is fogunk hozni ezekre a ketrecekre.)

(Ha bővebben szeretne olvasni a nyúltenyésztés részleteiről, szeretné megismerni a különböző fajtákat, keresse a szerző könyvét, a Hobbinyúltenyésztést.)