A víziszárnyasok kártevői

Újabb részletet közlünk Zsiros András hamarosan megjelenő könyvéből. A szerző a Hobbinyúl tenyésztés és a Tarajosvilág kötetek után jelentkezik újabb tanácsadó munkával a víziszárnyasok tenyésztéséről. Ezúttal a kártevőkről olvashatunk érdekességeket. (Az előző rész itt olvasható.)

A víziszárnyasok tartása egy dologban nem tér el más baromfik, de akár más állatok tartásától sem. Különféle kártevőket vonzanak, amelyek megkeserítik mind az állotok, mind a gazdájuk életét. Vegyük át, melyek lehetnek ezek:

Szúnyog

Szúnyog

Rovarok

Amellett, hogy az állatok ürüléke, az alom vonzza a legyeket és az apróbb rovarokat, a víziszárnyasok számára kialakított tavak, úsztatók esetén számíthatunk a szúnyogok megjelenésére is. Főleg a kissé szennyezett, sekély vizű úsztatók lehetnek melegágyai a szúnyoglárváknak. Megfelelő karbantartással, időszakos takarítással elkerülhető, hogy elszaporodjanak, és otthonunk vagy a, lakókörnyezetünk szúnyogoktól hemzsegő hely legyen, amely aztán elveszi a kedvünket az egész állattartástól.

Légy

Légy

Természetesen elkerülhetetlen a rovarok jelenléte, már csak azért is, mert ha lelkiismeretesen tisztítjuk, frissítjük az úsztatók vizét, akkor a friss vizet előszeretettel keresik fel a méhek, darazsak, katicák, stb., hogy szomjukat oltsák a nagy melegben. Nagyobb tavak esetén a rovarok mellett megjelennek az őket elfogyasztó pókok, békák, gyíkok is. Mindez aztán egy saját kis ökoszisztémát alakít ki, és míg mi a víziszárnyasaink számára igyekszünk kellemes környezetet kialakítani, addig más élőlények ebből hasznot húzva, beköltöznek ebbe a kis paradicsomba, és kialakul az élet körforgása. Ebbe egyébként, ha figyelünk, bepillantást is nyerhetünk, és ha szeretnénk, közelről figyelemmel kísérhetjük az ott élő állatokat, akár fotózhatjuk is őket, ezáltal különleges élményekben lehet részünk.