Amit a baromfik jelöléséről tudni érdemes

Mely baromfiknak kell gyűrű, mi ennek a jelentősége, és hogyan kell felhelyezni? Tanácsok a gyűrűzésről Zsiros András tenyésztőtől. Olvassa tovább! →

Itt a kiállítások szezonja!

Kik és milyen feltételekkel vehetnek részt a kisállat kiállításokon? Hogy zajlik a bírálat? Kérdések és válaszok a kiállítási szezon kezdetén Zsiros Andrástól. Olvassa tovább! →

A takarmányozás alapjai és trükkjei

Hogyan biztosítsuk a vizet és az élelmet a baromfik számára, mire ügyeljünk és mit kerüljünk. Zsiros András tanácsai. Olvassa tovább! →

A tojások helyes kezelése és tárolása

Mi a teendő a tojásokkal – ha enni, tenyészteni vagy keltetni akarjuk őket? Zsiros András tanácsai kezdő és gyakorlott baromfitenyésztőknek. Olvassa tovább! →

A hét képe / Az australorp

Image

Australorp_forrás_Cskk_fllickr.com

(Forrás: Cskk / fllickr.com)

Ez a fajta Ausztráliából származik, ahol az 1920-as években az Angliából származó Orpington fajta bevonásával tenyésztették ki. Jó tojáshozamú és hústermelésű az australorp. Természeténél fogva nyugodt vérmérsékletű, kevésbé repül, így zölddel borított kertekbe, udvarokba is kiváló, mutatós baromfi lehet.

Fontos tudni, hogy jó takarmányértékesítő, így ha megfelelő területet biztosítunk az állataink számára, akkor minimális abrakkiegészítés mellett is kiválóan termelnek.

Erről a fajtáról és sok másikról is bővebben olvashat a szerző most megjelent Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetében.

A hét képe / Az andalúziai

Image

Andalúziai_forrás_Cowgirl Jules_flickr.com

(Forrás: Cowgirl Jules / flickr.com)

Az andalúziai rendkívül kecses, közepes testű baromfi, amely színezetének különleges látványát a tollvégek szegélyezettségének köszönheti. Szépsége ellenére kevéssé elterjedt. Talán azért is, mert mind tojás, mind hús szempontjából közepesnek mondható a termelése.

Tartása amúgy nem okoz különösebb nehézséget, ahogy a szaporítása sem. A tenyésztésével viszont már kissé más a helyzet. A forma, a szín és a tollmintázat megtartása gondos szelekciót és alapos tenyésztői munkát kíván.

Erről a fajtáról és sok másikról is bővebben olvashat a szerző június elején megjelenő Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetében.