A tojások helyes kezelése és tárolása

A hússal, a zsírral, a májjal ellentétben a tojást a baromfik úgy termelik, hogy maga az állat, mint alapanyag megmarad és tovább fejlődik. A tojás pedig az étkezésen kívül felhasználható még továbbtenyésztésre is, úgy, hogy ehhez már nincs szükség a szülőállatokra. Tehát a tojás sokoldalú, fontos termék. Ahhoz viszont, hogy étkezési vagy tenyészcéllal hasznosítani tudjuk, fontos a megfelelő kezelésük.

Háztáji körülmények között, ha tehetjük, naponta kétszer-háromszor nézzük meg a tojófészkeket (ezek kialakításáról múlt heti posztunkban írtunk), és gyűjtsük be a tojásokat. Erre nyáron a meleg miatt, télen pedig amiatt van szükség, mert a hideg károsíthatja a tojást. A nagy melegben ugyanis befülledhet, majd a későbbiekben hamar megromolhat, de előfordulhat az is, hogy a fias tojások a nyári melegben egyszerűen fejlődésnek indulnak. Ennek okát rendszeresen kérdezik tőlem, pedig igen egyszerű a magyarázat.

Az első 2-3 napban ugyanis már 30 fok körüli hőmérsékletnél is megindul a fejlődés.

Ezért, ha valaki nyáron 2-3 napig hagyja a fészekben a tojásokat, azokban a begyűjtés után esetleg már véres lesz a fehérje és a sárgája. Az ilyen tojás már nem alkalmas étkezésre.

tojásbegyűjtés

Nagyüzemi tojásbegyűjtés

Télen, a nagy hidegben viszont – éppen ellenkezőleg – gyorsan megfagyhat a fehérje, ami szétrepeszti a héjat. Ezek a tojások felhasználhatók még, de figyeljünk arra, hogy ebben az állapotban már csak igen rövid ideig tárolhatók. Az étkezési tojásokat begyűjtés után száraz, hűvös helyen tároljuk. Legjobb hűtőszekrénybe tenni, amíg fel nem használjuk őket. De még az így tárolt tojásokat is, lehetőség szerint 1-2 héten belül fogyasszuk el. A szennyezett, étkezésre szánt tojásokat nedves ronggyal vagy szivaccsal megtisztíthatjuk, de amit már így megmostunk, azokat 4-5 napon belül használjuk fel, mert könnyedén megromolhatnak a héjukon át bejutó víz hatására (ez ugyanis penészedést, rothadást okozhat).

A keltetésre szánt tojásokat lehetőleg ne tisztítsuk! Az erősen szennyezett tojásokat viszont hagyjuk ki a keltetésből. A tenyésztojásokat begyűjtés után tojástartó tálcákra helyezzük, csúcsukkal felfelé. Ennek azért van jelentősége, mert a csíra a tojás szélesebb részén, a belső fehérjeképletben így jobban beágyazódik és kevésbé károsodik.

Óvjuk és módjával tisztítsuk a tojásokat

Óvjuk és módjával tisztítsuk a tojásokat

A tenyésztojásokat igyekezzünk 20 fok alatti hőmérsékleten tárolni, de ezeket ne tegyük hűtőszekrénybe. A keltetésre szánt tojásokat, már a begyűjtés után válogassuk át. Nézzük meg a formát, a héj színét és szerkezetét. Ne legyen gömbölyű, repedt, mészfelrakódással teli. Ha tudjuk, lámpázzuk meg őket, hogy ki tudjuk szűrni azokat, amelyeken esetleg belső hajszálrepedések vannak, mert ezek csökkentik a keltethetőséget. A tenyésztojásokat begyűjtés után max. 5-7 napig tároljuk, aztán tegyük őket keltetőgépbe. Az ennél idősebb tojások kelési százaléka minden nappal romlik. Például egy 10 napos tojás kelési esélye már csak 80 %, míg egy 14 naposé 65 %.

 

Aki részletesebben érdeklődik a baromfik befogadása, élőhelyük elkészítésének buktatói iránt, keresse a szerző Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetét, amely az Expert Books kiadó gondozásában jelent meg.