Hogyan vásároljunk, mire figyeljünk a kisállatbörzéken? – 1. rész

Közeledik az egyik legnagyobb magyarországi állatvásár, a Monori kisállatbörze nyári alkalma, amelyre ezen a hétvégén, vasárnap kerül sor. Ilyenkor ezrek keresik fel a börze helyszínét, sokan olyanok is, akiknek kevesebb tapasztalata van az állatok tartásában, vásárlásában. Mai írásunkban azzal foglalkozunk, mire érdemes ügyelni a baromfik vásárlásakor.

Tavasztól-őszig számos börze, vásár és állatpiac kínál lehetőséget tenyészállatok vagy hobbiállatok vásárlására. Van, hogy csak egy-egy állatot szeretnénk venni, hogy kedvtelésből tartsuk, vagy tojást termeljen, esetleg vágásra meghizlaljuk. Előfordul, hogy nem elsődleges szempont az állatok külleme, de ez csak abban az esetben igaz, ha nem tenyészteni szeretnénk, vagy nem fajtatiszta egyedeket szeretnénk vásárolni.

Elsősorban most a baromfik vásárlására szeretnék kitérni. Közhely, hogy csak egészséges, életerős egyedeket vásároljunk. De azok akik először szeretnének baromfit vásárolni, honnan tudhatják, hogy néz ki az egészséges baromfi? Mindenekelőtt figyeljük meg, hogy a kiválasztott állat eleven legyen, ne gubbasszon, tollazata pedig fényes legyen, ne legyen felborzolt (kivétel ez alól némelyik eltérő tollazatú fajta, például a selyemtyúk vagy a borzas tyúk). Ezeknél a fajtáknál is ép legyen a tollazat, a tollak ne legyenek összetapadva. Fontos még, hogy a csőrkávák ne álljanak ferdén, a szemek fényesek, csillogók legyenek. A lábakon ne legyenek meszes lerakódások. A baromfi legyen érdeklődő, tekintete élénk, reagáljon a környezeti hatásokra.

Ha tudjuk, milyen fajtát szeretnénk, akkor nézzünk utána, milyen színváltozatokban fordul elő, mekkora a testtömege, és milyen színű a tojásai héja, illetve a tojások mekkora tömegűek. Így nem ugrunk be, ha például itáliai tojásként kínálnak sötét barna héjú tenyésztojásokat, miközben az igazi itáliai tojásai mész-fehér héjúak.

A monori kisállatbörzén (Zsiros András felvétele).

A monori kisállatbörzén (Zsiros András felvétele).

Naposcsibék vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a csibék teljesen szárazak legyenek, szennyeződéstől mentes pihetollakkal. Ha szeles, hűvös időben kínálják a naposcsibéket, figyeljük meg, hogy megfelelően védett dobozból, ketrecből árulják-e. A naposcsibéknek ugyanis nagy a hőigényük, és érzékenyek a hideg, huzatos környezetre. Könnyedén megfáznak, aminek hatása néha csak a  vásárlást követően jelentkezik. Hiába tesszük vastag alommal borított, infralámpával ellátott védett helyre, a csibék egy-két napon belül sorban gubbasztanak, csapzottak lesznek, a szárnyaikat mélyen leeresztve tartják. Ennek pedig legtöbbször elhullás a vége. Előnevelt vagy fiatal baromfiknál vegyük szemügyre a végbélnyílást is. A körülötte lévő tollazat ne legyen durván hiányos, csapzott, összetapadt, mert ezek hasmenésre utalnak.

Tenyésztojás vásárlása talán a legnehezebb feladat. Az persze nem garantált, hogy minden tojás fias, de hallottam olyan esetről is, mikor keltetőben lévő tojásokat lámpázás után a gazda szelektálta, és a hibás tojásoktól börzén igyekezett megszabadulni. Ez leginkább az értékes fajták tojásainál fordulhat elő, amelynek a tenyésztojásai is gyakran komoly értéket képviselnek. Igaz, ez azért nem mindennapos eset. Mindenesetre, ha tehetjük, a vásárláshoz vigyünk tojáslámpázót, hogy magunk is meggyőződhessünk arról, hogy a tojások még nem voltak keltetőben, nem látható bennük vérgyűrű vagy egyéb sötét képlet, hanem tiszta, áttetsző. De így ellenőrizhetjük az esetleges hajszálrepedések jelenlétét is.

Pénteken újabb vásárlási tanácsokat olvashatnak honlapunkon, köztük például arról, milyen árakon reális megvenni egyes baromfikat.

Aki részletesebben érdekel a baromfik tartása, az egyes fajták jellegzetességei, keresse a szerző Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetét, amely az Expert Books kiadó gondozásában jelent meg.

One Reply to “Hogyan vásároljunk, mire figyeljünk a kisállatbörzéken? – 1. rész”

  1. Pingback: Hogyan vásároljunk, mire figyeljünk kisállatbörzéken? – 2. rész – Kisállattenyésztés

Hozzászólások lezárva.