Hogyan vásároljunk, mire figyeljünk kisállatbörzéken? – 2. rész

A börzéken, vásárokon történő vásárlás nem csak rossz példáiról ismert. Találhatunk szép, egészséges állatokat, amelyek alkalmasak továbbtenyésztésre is, de akár egyszerűen csak hobbiállatnak. Érdemes természetesen résen lennünk, nehogy mellényúljunk, amint arra figyelmeztettünk korábbi tanácsadó cikkünben. Most arról beszélünk, hogy, ha vásárolni indulunk, ne csak magunkat, hanem a pénztárcánkat  is készítsük fel. Vagyis legyen fogalmunk arról, hogy mi mennyibe kerülhet, minek mennyi a valós értéke.

Ez természetesen sok mindentől függ. Vegyük példának talán a börzénket, a monori kisállatbörzét. Ez a rendezvény mára Európa szerte ismert a kisállattartók körében. A szomszédos országokon kívül érkeznek ide Németországból, Svájcból, Franciaországból vagy Hollandiából is eladók, érdeklődők egyaránt. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kínált állatok, tartozékok, tojások árai viszonylag reálisak.

Mind a baromfik, mind a tenyésztojások árait legfőképp a fajta határozza meg. A ritkább vagy értékesebb fajták tenyésztojásai 400-600 Ft között is mozoghatnak darabonként. (Azért nem említenék itt fajtákat, mert egy-egy díjazott vagy rendkívül jó vérvonalú egyedtől származó tojások is ebbe az árkategóriába tartozhatnak, fajtától függetlenül.) Általában a fajtatiszta baromfik tenyésztojásai 150-300 Ft között vásárolhatók meg darabonként. Élő állatok esetében a keresett fajták, például az Ayam Cemani csibék már naposan is 600-800 Ft-ért kelnek el, de akár 1000-1200 ft-ért is gazdát cserélhetnek. Ilyen fajtáknál a fiatal egyedek már 2000-4000 ft körül is elkelhetnek. Ezt természetesen sokban befolyásolhatja az aktuális kereslet, illetve a rendezvényen felkínált állatok száma is. Kifejlett baromfik, legyen szó törpe vagy normál fajtákról, 2000-4000 ft között érhetők el egyedenként. Természetesen előfordulhatnak drágább egyedek, amelyeket akár 5-10 ezer forintért kínálnak. Sokszor egy-egy párt kínálnak, 5-6 ezer forintért páronként.

A monori kisállatbörzén (Zsiros András felvétele).

A monori kisállatbörzén (Zsiros András felvétele).

A tapasztalat azt mutatja, hogy hiába indulunk úgy neki a vásárlásnak, hogy előre eldöntjük, milyen korú és hány darab baromfi vásárlását tervezzük, az ember sokszor ahogy elvegyül a sorok között, és meglátja a kínálatot, azonnal megvenne mindent, ami él és mozog. Ezen a monori börzén több ezer eladó és több tízezer állat található. Mindig láthatók különlegességek, új színek, új fajták, amelyeket nem terveztünk megvásárolni, de egyszerűen nem hagyhatjuk ott. Viszont feltétlen készüljünk dobozzal vagy szállítóládával. Szintén tapasztalat, hogy ezek hiánycikkek. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor találunk megfelelő állatot kedvező áron, de amiatt nem tudjuk megvenni, mert nem tudjuk miben elszállítani.

Másrészt, mivel tényleg hatalmas a kínálat, érdemes vásárlás előtt körülnézni, nehogy néhány méter után azon bosszankodjunk, hogy szebb vagy olcsóbb állatokat látunk a következő eladónál. Közben persze igyekeznünk is kell, mert az ilyen rendezvényeknek 11-13 óra között legtöbbször már vége. Ezért a leleményesek sokszor már hajnalban vásárlásra készen várják a kapunyitást. Jó vásárlást mindenkinek!

Aki részletesebben érdekel a baromfik tartása, az egyes fajták jellegzetességei, keresse a szerző Tarajosvilág – Hányféleképpen hajthat hasznot a sokszínű baromfiudvar című kötetét, amely az Expert Books kiadó gondozásában jelent meg.